Monday, March 23, 2015

On Gaining Weight

Antara reason aku x bnyk letak gamba diri sndiri sekarang ialah kerana:


Badan mcm di pam pam. Can't help it.

Mula-mula mcm x sedar sgt tp bile seluar semua dah ketat kat peha dan punggung, baju pn ketat dekat dada, lengan dan belakang, and paling x tahan bile dlm tangkap gamba smpai 20kali pun muke dok mcm tu jgak. Tembam dan bulat. Ikut mane pon dah xle ubah dah bentuk muke ni.. Duck face ke, pout face ke, kecikkan hidung ke, mmg x maunye.

Mase tu baru betul2 sdar yg badan dah naik. Berat badan toksah ckple..dah berbulan bulan tak timbang. X sanggup menghadapi kenyataan. Mula2 x kisah sgt, ala dah kawin kan?biasela tu kalau badan naik. Tp bile badan dah start penat and letih and tidur 7 jam pn mcm x cukup, i think i need to do something.

No im not pregnant. Hehehe..

Dulu2 rajin jugak pg jogging or ber-aerobik. Tp skrg mmg non-ado. Malas campur xde masa. Tp xde masa tu alasan je kot hahaha. I noticed cara pemakanan mcm sama je dgn dulu cume mungkin metabolisma badan dah mkin slow, tp makan xmo berkurang. Tu yg cepat naik. The thing is psl gaining weight time umur2 dah meningkat ni ialah nak naik senang tp nk turun mmg susah gile.
But what to do? Selera x berkurang pon, makin menjadik2 ada la. Nak nak plak skrg hobi ialah memasak, jadiknya makin bertambah alasan utk aku makan.

My younger sister pn ade masalah ini. Tp she decided to do something about it. She started diet cara Atkins. Aku rasa ramai kot tahu psl diet ni. Ia adalah sejenis diet yg x makn carbo for the first 2 weeks. Hanya bergantung pd protein dan fat sahaja. Maknenye no NASI, potato, roti, mee dan seangkatan dgnnye. I was like "WHATT??NO NASI?" arghhh so not me. Dahla aku ni pagi petang siang mlm kne makan nasi. kalau x, rasa mcm x mkn je. Cmno nk bertahan 2 minggu?

But she did it, the first 2 weeks mmg x amek carbs langsung. Kalau lunch tu cume amek lauk2 sahaja tp nasi mmg skip. Its been few months now tp berat die mcm paling bnyk pun kurang 1kg je. Punyelah liat nk turun berat badan. Aku plak tension menengoknya. Kalau die yg dah berdiet bagai pun susah nk turun berat, ini kan plak aku yg x berdiet langsung ni.

Sbnrnye xde jalan mudah nk murus cara sihat, tp menerusi pemerhatian, pengalaman dan sedikit research mmg x lain x bukan cara begini jela yg betul utk berjaya:

1) Pengambilan makanan. Ya tiada jalan pintas, mmg kene kurangkan makan. Especially mkn malam. To me makanla ape pun cume kuantiti mmg kene jage, Nasi blh mkn tp mmg segenggam je kalau boleh. Lebihkan sayur dan buah buahan. And elakkan processed food/fast food. Nescaya blh berjaya

2) Yg ni mmg susah jgakla. Senaman. Nak x nak, badan tu kene bagi bergerak sket. Biar berpeluh. Kalau xnk joging, buat aerobik. Xnk aerobik buat zumba, xnak zumba pgla gim. Cara aku dulu bukak youtube aerobik dlm umah je. Sbnrnye berkesan je..mmg berpeluh x hengat. badan pn rase ringan je. One of my favourite video is Pump It Up here.

3) This one dulu rajin buat tp skrg ya Allah rase berat sgt. Yakni puasa. Kalau dah xde puasa nak diganti. Cubela puasa Isnin Khamis. Mmg sgt bagus puasa ni sbnrnye. Mmg terasa sgt perubahan badan jd ringan, toksin2 sume keluar. Kalau dpt jage puasa Isnin Khamis ni mmg bagus sgt. Ini sedang cuba diusahakan, Aku tgh train diri sendiri.

Err so far 3 tu je kot. Bagi aku all those diet2 and pil2 atau minuman2 khasiat whatsoever tu aku x pcaya sgt. Mungkn dlm jangka masa pendek berkesan tp what happen when you dont consume those things anymore, ade yg end up badan lg naik. Tapi lain orang lain cara kan. So terpulangla.

Nak belanja sket gamba paling recent.



Jgnla tertipu dgn gamba ini. Itu tangan kt pipi tu skil nk cover pipi ku yg mcm pauh dilayang. Hahaha.

Tp cube tgk tang tgn tuh.. Gile dah xde cutting. Straight je. Lengan ngn tapak tangan sama je xde beza. itu antara yg paling buat aku frust. Tp nk buat cmne kan, salah diri sendiri tak jaga mkn.

Itu belum lg beranak. Kalau dah ade anak agaknye cmne la rupe.

Haihhh.. Kene kuatkan diri dan disiplin kan diri utk jage mkn dn buat gak senaman at least 2 x seminggu.


Pray for me kay.


XOXO





Tuesday, March 17, 2015

Turning 32

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah

Masih hidup lg utk bernafas di bumi Allah.

Just turned 32 last week. Dah tua dah kome.

Kadang2 rase serom pun ade pikir umur yg dah meningkat. Dah masuk 3-series uollss. Dah xde 2-pulohan dah, Rasenye mcm baru je amek SPM ..ahaksss.

Orang dulu2 umur cmni anak kurang2 dah 3 hingga 4 org. Even my mum umur ni anak dah 5 org.

Aku?

Hehehe..rilek luuuu.

Anyway tahun ni sambutan sgtla sederhana. Betul la org kate, makin kite meningkat umur rase excited tu dah makin kurang. Xde nk sambut beria-ia sgt. My husband just bought me a small cake, wished me and then tiup lilin. Itupun dah happy sgt. Its the thought that counts.



Bukan xnak sambut langsung, tp dgn keadaan ekonomi, masa yg xde and isu GST ni plak buat sume org jd panik sbb harga barang mcm confirm akan naik je kan..so kami berjimat cermat sajelah.

Again i asked myself each time bile new year, birthday, raya etc:

Ape perubahan nk buat tahun ni?

I think semua org nak hidup yg lebih baik as u grow older kan. Xde sape yg nak hidup die makin merundum. So in order for our life to get better, WE have to change to a better person. Xde sape yg boleh ubah diri kita melainkan diri kite sndiri. Jangan harapkan org lain utk buatkan perubahan itu.

Teringat kata Prof Muhaya,

"Ape yg kita tuai hari ni, itu adalah hasil yg kita tanam 20 tahun dulu".

So kalau skrg ni jd bende baik Alhamdulillah. tapi kalau tak, kene cepat2 sedar what have we done wrong. Kite ni manusia jadiknya kite ni x sempurna so msti ade buat salah samada sedar atau x.

All i want now, is to be a good servant to Allah, a good wife and a good daughter.

Di samping2 itu, kene jugak jd kawan yg baik, jiran yg baik, pekerja yg baik, menantu yg baik etc. Islam itu menyeluruh. Die x suruh kite buat kebaikan tu sekerat sekerat. Malah kite kena buat baik even pd org yg buat jahat dgn kite. Kerana itulah ajaran Islam sebenarnya. Itu yg membezakan antara orang beriman dgn org yg x.

“And not equal are the good deed and the bad. Repel evil by that deed which is better; and thereupon the one whom between you and him is enmity will become as though he was a devoted friend.” 

The Qur’an 41:34


Nabi org baling najis dekat die pun die blh senyum dan siap doakan lagi org itu. Ya Allah betapa sabarnya nabi kite. Tapi org zaman sekarang, baru jentik sket agaknye dah bersilat nk berperang bagai. Kesabaran itu diibaratkan senipis kulit bawang.

Tapi msti ade yg akan ckp " Aku bnyk masalah lah, alah ko xde kt tempat aku ko xkan faham sbb ko x kene"

Semua org dlm dunia ni Allah dah tetapkan ujian. Ujian ini sememgnya xkan sama atapun samarata utk setiap individu tapi yg pasti itulah sebaik2 ujian dari Sang Pencipta untuk hamba-hambanya. Ujian ini tak lain x bukan adalah ujian semata-mata utk menguji adalah kite ni layak mnjadi penghuni syurga ataupun kite layak dok kat neraka je.

To me sume bende adalah ujian:

Kite hodoh itu ujian, kite cantik pun ujian.
Kite susah itu ujian, kite kaya pun ujian.
Kite bodoh itu ujian, kite pandai pun ujian.
Kite xdpt jodoh itu ujian. kite berkahwin pun ade ujian.
Kite xde rezeki anak itu ujian, ade anak pun ujian.
Kite cacat itu ujian, yang sempurna pun ujian.

Ade org mase die miskin die tenang, dan jadi hamba Allah yg lebih baik. Tapi bile Allah bg ujian kekayaan, die jadi lupe, makin sombong dan merasakan dielah tuhan. Harta yg Allah bg dianggap hasil dari usaha dirinya sendiri dan bukan dari sape2. Maka, ujian kekayaan itu adalah ujian yg menjadikan dirinya masuk ke dlm neraka.

Jadi jgn la susah hati jika kite x kaya, x cantik atau pun x pandai. Kalau sesiapa ade semua itupun tp x memanfaatkannya ke jalan Allah pun tiada berguna. Tuhan x tgk kite cantik atau berpangkat atau kaya. Tapi usaha itu yg Dia nak tgk.

Tapi to me dugaan nikmat2 itu lagi berat sbnrnya dari dugaan yg susah. Sbb syaitan kan dah berjanji akan menyesatkan setiap anak Adam dgn membisikkan kata2 sehinggalah mereka berjaya.

Mula2 ade A, x cukup nak B plak.
Bile dh dpt B, rase x cukup lg nk mintak C plak.
Bile dah dpt C, mcm nothing je C tu..kene dptkan D.
Tuhan bg lagi D, x puas jgak. Mintak E plak
Tuhan bagi jugak E..tapi smpai bile? nafsu ni kalau kite layan mmg X AKAN ade kesudahannya.

X salah meminta. Tapi meminta la dgn bersyukur. Meminta la dgn hati yg merendah. Kerana itu janji tuhan, lagi bnyk bersyukur tuhan akan tambahkan pemberian-Nya. Dan cara Dia bagi xkan terlalu cepat atau lambat, semua nya tepat pada masa. Cume kene sabar sket je.

Thats what I always tell myself, whenever anything bad happen to me i will pujuk myself " Bersabarla Dila, hidup ni x lama. Sabar sket je lagi". Insyaallah kemenangan akan berpihak pada org yg sabar. Kerana org yg tenang selalu menang.

Eh jap. Melalut lg kah aku ni? hahaha.

Suke tau iolls  merepek mcm ni. Nampak sgt x fokus. Nampak sgt dah tua ahakss.

Anyway, ape azam sbnrnye tahun ni biarlah simpan dlm hati je kot. Hanya saya dan pencipta saya saje yg tahu. Namun mintak semua reader di luar sana sudi2 la doakan saya agar mencapai azam yg diinginkan.

Till then. ADIOS


XOXO









Thursday, March 05, 2015

Nutella Lava Cake

Nyaris nyaris nak tertulis Nutella LARVA cake! Hahaha sape nk mkn tuh.

Skrg ni kat FB mcm org tgh menggila asyik share resipi kek itewww so aku pn bersegeralah nk try jugak. Mana blh ketinggalan.

Di samping2 tgh blur x tau nk buat ape dgn hidup ni kan baik aku masak ke baking ke. And my latest addiction is Nutella Lava Cake.

Sorryla gamba mmg x lawa. X berseni langsung. Tingin gak nak belaja amek gamba lawa2 sket tp nntilah ek.


Ni kire percubaan pertama.






Abaikan kekotoran di tepi2 itu.

Satu sebab paling kuat knp kene buat jugak kek ini sbb senang sesangat. 30 minit dh siap blh makan.


Bahan-bahan:

(Semua bahan2 ni cincai kira ye. xde exact measurement)


  1. Tepung serbaguna (1 mangkuk kecik, sila ayak dahulu)
  2. Gula icing (3/4 mangkuk kecik)
  3. Vanila extract (1 sudu kecik, try avoid using vanila essence)
  4. Telur (2 biji)
  5. Melted Butter (3/4 mangkuk kecik, try using pure butter)
  6. Nutella (2 sudu besar)

Cara-cara:

  1. Pecahkan telur dalam bekas pengadun dan kacau dgn gula icing smpai sebati (dlm 3-4 minit)
  2. Masukkan tepung, vanila extract, dan melted butter. (kacau 3-4 minit)
  3. Masukkan nutella. kacau lg. Aku kacau pakai balloon beater. 
  4. Dah sebati semua sila masukkan dalam ramekin, mug atau ape sajela yg korang nk pakai.
  5. Bakar dalam suh 190C dalam 10-15 minit.
  6. Bile dah siap sprinkle dgn gula icing. Bahan2 di atas blh buat utk 3 ramekin.

Siap. 

Sedap gile ok. Bile masukkan sudu tu dlm kek terkeluar keluar isi die yang panas2. Inilah org kata "meng-indulge-kan" diri sendiri. 

Sape2 yg nk try silalah ye. 


XOXO

Wednesday, March 04, 2015

Dilema Kerja Dan Anak?

Dah lebih kurang 1 tahun 3 bulan dekat tmpat keje sekarang.

Ape maknenye tu?

Maknenye dah nk tiba masa kot. Hahahah.

Susah jd org mcm aku ni. Cepat bosan. Paling lama bertahan pun 1 tahun 7 bulan. Itupun dekat company yang aku suke. Berhenti sbab konon nak "take a break" skejap. Last2 dekat 1 tahun setengah gak tanam anggur. Hahaha.

Skrg ni plak tempat keje xtaula nk describe cmne. First when i came here i tot im gonna love this place. But, unfortunately NO. I was wrong BIG TIME.

Sekali lagi susah jd org cam aku ni. Xtau cmne nk describe ape aku nak. X semua org paham situasi ni. I dont expect you to. The things is, what worry me is im looking for a reason to leave. Not reason to stay. Faham dok?

So far dh jmpela beberapa reason tu. Hahaha. Tapi x semudah itu la nak berhenti kan. Bnyk bende nk fikir. Tak semua org akan support this kind of decision. Sedangkan org ade anak kalau nk bhenti keje pun dicerca mcm2, inikan plak aku yg masih berdua je ngn husband ni kan.

I dont hv many supportive people around me but still ade few yang faham sbb dorang pun jenis spesies mcm tu jgak. Dgn org2 mcm tu jela I can relate to. Blh connect ngn org2 mcm ni je. Kalau x mmg akan kene bambu jela bg sape2 yg x phm.

Sama juga isu anak. So far Alhamdulillah xdela plak sape2 sound aku lg sbb belum ade anak. Cume dah ade la org2 tua bertanya2 merisik khabar. Lagi2 plak aku mcm dh berisi sket skrg so mcm2 assumption yg keluar. Tp aku bo layankan aje.

But the fact that almost all of my married GF is already with kids or at least, expecting one, does not help. Bukannya maksud tak happy about them. Subhanallah I am, cuma kalau during friend's meeting one of the main topic yg definitely would kluar of kos la psl pregnancy/baby/kids stuff. Sudahnya aku diam x tau nk cakap ape. Yelah ko tu xde anak lagi xkan asyik nak menyampuk je ckp psl bende ko x tau.

So ape masalah aku sbnrnye? x de masalah pon. Cume masyarakat kite ni mentality ni kalau kawin je mcm wajip ade anak. Kalau xde/lambat ade anak tu kire berdosa besar atau mcm taboo la kot. Sdangkan nak ade anak ni komitmen besar kot. Mental and fizikal kene kuat.

Eh isu pasal anak ni dah selalu lah didebatkan. Semua org ade pendapat masing2. There's no wrong or right. But i think i will have 1 dedicated post psl isu ni. Right now nk fokus psl isu keje kjap. Haaa kan dah melalut. Aku mmg mcm ni. Suke lari topik. Hahaha.

So skrg dlm dilema lg. Nak stay keje kt sini pon mcm xde point dah, Lagipun before ni, masa x rasa nk bhenti mmg ade plan nk pindah area2 tmpat keje aku ni. Tp bile fikir2 blk, sayang nk tinggalkan area umah skrg. So skrg, samada tukar kerja or tukar area rumah. Aku takut bile dah pindah area tmpat keje, ditakdirkan aku bhenti jgak keje ni and tukar keje lain. Dapat plak keje dekat area umah lama. X ke menyusahkan hidup namenye tuh?

Tapi kalau ade offer menarik, i think i might go for it. X guna keje tp hati x happy. But until that offer is made a reality, mmg x bergerak la kot. Aku masih di sini. Masih berangan-angan. Jeles sgt tgk kwn2 yg happy ngn keje masing2. Mungkin mereka stress ngn keje tp mereka happy. Berbeza tau dgn org yg stress dan suffer dgn org yg stress tp happy.

Bile baca2 blk entry ni nmpak mcm aku ni org yg x bersyukur plak. Actually lain yg nk disampaikan, lain plak yg tergambar kt sini. Mungkin cara tulis salah kot. Hahaha lantakla. Bukan x bersyukur tau. X baik fikir cmtu, cume I want to be in total control of my life, not live it the way other people want it to be.

So hopefully next time i write about this topic, i will have some good news. I really could use it right now.  

Till then.


XOXO