Tuesday, March 17, 2015

Turning 32

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah

Masih hidup lg utk bernafas di bumi Allah.

Just turned 32 last week. Dah tua dah kome.

Kadang2 rase serom pun ade pikir umur yg dah meningkat. Dah masuk 3-series uollss. Dah xde 2-pulohan dah, Rasenye mcm baru je amek SPM ..ahaksss.

Orang dulu2 umur cmni anak kurang2 dah 3 hingga 4 org. Even my mum umur ni anak dah 5 org.

Aku?

Hehehe..rilek luuuu.

Anyway tahun ni sambutan sgtla sederhana. Betul la org kate, makin kite meningkat umur rase excited tu dah makin kurang. Xde nk sambut beria-ia sgt. My husband just bought me a small cake, wished me and then tiup lilin. Itupun dah happy sgt. Its the thought that counts.



Bukan xnak sambut langsung, tp dgn keadaan ekonomi, masa yg xde and isu GST ni plak buat sume org jd panik sbb harga barang mcm confirm akan naik je kan..so kami berjimat cermat sajelah.

Again i asked myself each time bile new year, birthday, raya etc:

Ape perubahan nk buat tahun ni?

I think semua org nak hidup yg lebih baik as u grow older kan. Xde sape yg nak hidup die makin merundum. So in order for our life to get better, WE have to change to a better person. Xde sape yg boleh ubah diri kita melainkan diri kite sndiri. Jangan harapkan org lain utk buatkan perubahan itu.

Teringat kata Prof Muhaya,

"Ape yg kita tuai hari ni, itu adalah hasil yg kita tanam 20 tahun dulu".

So kalau skrg ni jd bende baik Alhamdulillah. tapi kalau tak, kene cepat2 sedar what have we done wrong. Kite ni manusia jadiknya kite ni x sempurna so msti ade buat salah samada sedar atau x.

All i want now, is to be a good servant to Allah, a good wife and a good daughter.

Di samping2 itu, kene jugak jd kawan yg baik, jiran yg baik, pekerja yg baik, menantu yg baik etc. Islam itu menyeluruh. Die x suruh kite buat kebaikan tu sekerat sekerat. Malah kite kena buat baik even pd org yg buat jahat dgn kite. Kerana itulah ajaran Islam sebenarnya. Itu yg membezakan antara orang beriman dgn org yg x.

“And not equal are the good deed and the bad. Repel evil by that deed which is better; and thereupon the one whom between you and him is enmity will become as though he was a devoted friend.” 

The Qur’an 41:34


Nabi org baling najis dekat die pun die blh senyum dan siap doakan lagi org itu. Ya Allah betapa sabarnya nabi kite. Tapi org zaman sekarang, baru jentik sket agaknye dah bersilat nk berperang bagai. Kesabaran itu diibaratkan senipis kulit bawang.

Tapi msti ade yg akan ckp " Aku bnyk masalah lah, alah ko xde kt tempat aku ko xkan faham sbb ko x kene"

Semua org dlm dunia ni Allah dah tetapkan ujian. Ujian ini sememgnya xkan sama atapun samarata utk setiap individu tapi yg pasti itulah sebaik2 ujian dari Sang Pencipta untuk hamba-hambanya. Ujian ini tak lain x bukan adalah ujian semata-mata utk menguji adalah kite ni layak mnjadi penghuni syurga ataupun kite layak dok kat neraka je.

To me sume bende adalah ujian:

Kite hodoh itu ujian, kite cantik pun ujian.
Kite susah itu ujian, kite kaya pun ujian.
Kite bodoh itu ujian, kite pandai pun ujian.
Kite xdpt jodoh itu ujian. kite berkahwin pun ade ujian.
Kite xde rezeki anak itu ujian, ade anak pun ujian.
Kite cacat itu ujian, yang sempurna pun ujian.

Ade org mase die miskin die tenang, dan jadi hamba Allah yg lebih baik. Tapi bile Allah bg ujian kekayaan, die jadi lupe, makin sombong dan merasakan dielah tuhan. Harta yg Allah bg dianggap hasil dari usaha dirinya sendiri dan bukan dari sape2. Maka, ujian kekayaan itu adalah ujian yg menjadikan dirinya masuk ke dlm neraka.

Jadi jgn la susah hati jika kite x kaya, x cantik atau pun x pandai. Kalau sesiapa ade semua itupun tp x memanfaatkannya ke jalan Allah pun tiada berguna. Tuhan x tgk kite cantik atau berpangkat atau kaya. Tapi usaha itu yg Dia nak tgk.

Tapi to me dugaan nikmat2 itu lagi berat sbnrnya dari dugaan yg susah. Sbb syaitan kan dah berjanji akan menyesatkan setiap anak Adam dgn membisikkan kata2 sehinggalah mereka berjaya.

Mula2 ade A, x cukup nak B plak.
Bile dh dpt B, rase x cukup lg nk mintak C plak.
Bile dah dpt C, mcm nothing je C tu..kene dptkan D.
Tuhan bg lagi D, x puas jgak. Mintak E plak
Tuhan bagi jugak E..tapi smpai bile? nafsu ni kalau kite layan mmg X AKAN ade kesudahannya.

X salah meminta. Tapi meminta la dgn bersyukur. Meminta la dgn hati yg merendah. Kerana itu janji tuhan, lagi bnyk bersyukur tuhan akan tambahkan pemberian-Nya. Dan cara Dia bagi xkan terlalu cepat atau lambat, semua nya tepat pada masa. Cume kene sabar sket je.

Thats what I always tell myself, whenever anything bad happen to me i will pujuk myself " Bersabarla Dila, hidup ni x lama. Sabar sket je lagi". Insyaallah kemenangan akan berpihak pada org yg sabar. Kerana org yg tenang selalu menang.

Eh jap. Melalut lg kah aku ni? hahaha.

Suke tau iolls  merepek mcm ni. Nampak sgt x fokus. Nampak sgt dah tua ahakss.

Anyway, ape azam sbnrnye tahun ni biarlah simpan dlm hati je kot. Hanya saya dan pencipta saya saje yg tahu. Namun mintak semua reader di luar sana sudi2 la doakan saya agar mencapai azam yg diinginkan.

Till then. ADIOS


XOXO









0 comments: