Wednesday, February 11, 2015

Short Trip To Guilin

Last month ade last minit plan ke Guilin bersama keluarga yg terchentaaa.

Pg few days je, sbb dah plannye pn last minit kan..x bnyk tempat blh dimasukkan dlm itinerary tuh.

In fact, yg lucunya most of us time pg sana banyak duduk hotel je. The first and second day cume jalan2 dekat area hotel, luckily i picked a very strategic hotel located very near to almost all attractions and city centre.

Cume third day pg naik the famous Li River Cruise. Honestly, xde ape yg menarik sgt pun. Just a bit of scenery that's all. The weather mase tu is winter so mmg a bit chilly lah. Below 10c .

Sbnrnye plan ni jd last minit sbb tibe2 dpt tiket murah time Air Asia buat promosi. Xdelah minat sgt pg China tp siyesly tiket murah sgt dalam RM300++ cmtu. I never been to China before so rasenye try jela redah Guilin tu alang2 tiket dah murah.

If any of you are planning to go there,i suggest amek hotel ni:

Jing Guan Ming Lou Holiday Hotel











Haa x ke berbelit lidah nak nyebutnye. Hotel ni antara rating paling tinggi kt Tripadvisor but at the same time harga x mahal sgt. Semalam harga x smpai RM200. Lokasi berdepan aje dengan tasik yg fames nama die Two Rivers And Four Lakes, kat sini kira mcm Central Park la kalau kt NY tuh. Xpun mcm Tasik Titiwangsa kalau di KL ni.





Gamba ni mase tgh jalan2 dekat ngn area tasik tu. Basically Guilin ni bandar die besar jgak mcm kt KL cume bangunan nye bnyk yg lama2 sket. Harga barang x murah sgt yee.. mcm sama je ngn harga KL. ingtkan nk beli gak baju2 atau coat2 yg menarik ke tp sume mahaiii.. sume RM200 ke atas,




Cume 1 wool trench coat ni dpt beli ngn harga yg murah sgt sbb tgh stock clearance agaknye. Dlm rm39 je.

Bahasa as predicted mmg bahasa cina je. English tu sgt minimal. Setakat nk tnye harga ngn bende simple2 tu bolela kami ckp sket2.

But one thing i was quite surprised psl Guilin ni is org2 die kira baik2 jugakla.. Ramah dan sgt membantu. That i have to admit. Dalam kepala otak dah byangkan org2 dari China yg sgt kasar dan rude kan? Tp kt sini x. Mereka agak beradab orgnye dan sgt membantu. And i noticed mereka agak pelik tgk kami2 ni. Tgk kami ni smpai x berkelip mata. Siap ade yg tangkap gamba kami lg. Mungkin die tgk a bunch of ladies with hijab tu dorang rase something dorang jarang tgk kot.

Hari pertama kami jalan2 dekat hotel and cari makanan halal. Hotel ni mmg dekat ngn masjid.. dlm 400m mcm tu je. So makanan halal kebiasaannya mmg terletak berdekatan dgn masjid. Kalau masjid2 kat negara lain jgn expect sama mcm masjid kite. Rupenye x mcm masjid pun kadang2. Kt Guilin ni masjidnye mcm bangunan biase je. Mcm kt bwh ni. Sekali lalu mmg x perasan ini adalah sebuah masjid.



Rupe kt dalam masjid. Time ni ingtkan nk Zohor disini tp mcm tutup je masjidnye.





Berdekatan masjid ni ade 2-3 kedai mkn halal, ini antaranya. Endian Halal Restaurant, kt sini la kami mkn selama 2 hari. X pg kedai lain pun sbb yg lain mcm mahal je.



Yg ni pun sebelah je kedai makan Endian tu, x sure ape nama die.



How's the food u ask? Hmm bile dh blk msia barulah notice beza gile kot style mknan kt sana ngn Msia. Di Guilin mcm tawar je mknan die. Xde rasa. Tp masa kt Guilin x sedar sgt sbb dah lapa kan? Sebat aje. Bile dh naik flight blk ke Msia, fuhhh pekena nasi lemak rase sedapnyeeeeee nasi lemak kiteeee.



Hari ketiga pg Li Cruise River.




Gamba atas ni masa tgh cruise. harganye dalam 400Yuan yakni dlm RM235. Tmsuk pick up dr hotel, cruise dan pick up blk hotel. Ade lunch disediakan dlm boat cruise tu tp mmg x yakin kehalalannya. Buah je yg kami berani mkn. Nasib baik ade bw bekal nasi dan rendang hehehe. Memang licin sbb sejuk dan lapo.

Cruise ni kami ambil dari hotel aje. Sbb murah sket kot. Antara banyak2 tour agen aku tnye, hotel ni bg harga paling rendah.


Cruise tu nnti akan berhenti dkat sebuah pekan kecik bernama Yangshuo (gamba di atas). Kat sini ade beberapa aktiviti boleh buat tp kami x join pun sbb mcm mahal jek. So kami jalan2 je dekat area town kecik tu. Agak menarik la town die sbb mengingatkan kami crite2 cina lama. Mmg unik town Yangshuo ni.

Rasenye tu je kot. Pendek kan? Kan dh kat short trip aje. Nak mengabehkan boreh org kate. Kalau berkenaan tips, agak2 ape ek yg blh diberi..

1) Kalau yakin and kalau bajet x bnyk, better plan sndiri tour anda. X pyh pakai agen sbb i notice upah mereka agak mahal. Roughly for a good and establised agen (kt Guilin better pakai yg bagus la jgn yg cincai2 sbb faktor keselamatan) for itinerary yg lebih kurang sama with mine will cost u around RM1.5k to 2k including hotel. But bile plan sndiri x smpai 1k cukup kot.

2) Learn a bit of Chinese utk memudahkan percutian anda. Alaa setakat greetings, tanya harga, tanya arah tu blh je belajar sket2. Selain menunjukkan kita berusaha communicate dgn dorang, mereka pun akan rase lebih selesa nk ckp ngn kita. Mcm di France jugakla, kalau kita start the conversation with greeting in French, mereka akan lebih appreciate kite and akan cuba bantu kite.

3) If you are not really into scenery, maybe you wont really appreciate Guilin. Sbb di Guilin itu je most attractions die. Unless u go to Beijing yg ade tembok cina tu maybe lebih berbaloi. Or Xian nk tgk patung Terra Cotta die tu.

4) Kt sana pakai Chinese Yuan and also USD. Tp better pakai Yuan sbb senang sket nk kira and kalau pg pasar2 mlm or pasar lambak tu dorang x terima USD. Lg 1 USD kan tgh tinggi skrg.


Itulah saje utk review percutian kali ni. Rasenye kan, inilah satu2 my trip yg berjaya i abiskan post dlm blog. Yang lain, hampeh hahahha.

Ok got to go now. Kalau ade ape2 pertanyaan, just shoot me an email yeahhh.


XOXO











1 comments:

Anonymous said...

Masjid tak tutup, pintunya ketat je. kena bukak kuat sikit. kadang2 non Muslim pun melepak kat kawasan Masjid tu.