Thursday, December 31, 2015

Beautiful Gorgeous Dress to Let Go!!


Im bored so im reposting the dress/kurungs that i wanna let go. Take a look!

Update update!
Im moving out so these really hv to go. Im selling them super cheap
No 1: RM90
No 3: RM70
No 4: RM99

No 1











Me wearing it: 




Type: 2-Piece Modern Kurung (Top + Wide Skirt)
Color: Turquoise (just like in the picture)
Material: Chiffon Silk + Satin (lining)
Additional Features: Double Layer on lower hem + Wrapped buttons at the back + heavy beading on neck, chest & sleeves hem + Extra Flowy skirt (pls refer picture)
Size: Fit for XS-S ( length of skirt = 37 inch, length of top = 33 inch, length of sleeves = 21 inch )
My measurement: 34 - 26-36
Worn not more than 5 times
Condition 8/10
Cost to made : almost RM500
Selling Price: RM199 including postage (COD can be negotiated based on location)
Additional Remarks: Perfect for Kenduris, and honestly for baju tunang also suitable since there are heavy beading







No 2








Sheer Modern Kurung
Condition: 6/10 - Worn Less Than 10 Times
Size:  (SS) top length =  34", sleeves length = 22", skirt length = 41"
Color: Black with motifs
Material: Chiffon (no lining for the top) not sure what is the skirt made of but i think it's polyester
Retail Price: RM60-RM80
Selling Price: RM29 including postage (COD can be arranged depend on location)
Remarks: This is not tailor-made. I purchased it from a boutique and it has a small body cutting  and obviously i don't think i can fit it anymore now :)





No 3






Me wearing it:









Type: 2-Piece Modern Kurung (Short Top + Wide Skirt)
Color: Orange (just like in the picture)
Material: Chiffon Georgette + Georgette (lining)
Additional Features: Draping at neck + Wrapped Button on Sleeves Hem + Lace Patch and Beading at Shoulder  and sleeves hem + dropping beads at skirt + Flowy skirt (pls refer picture)
Size: Fit for XS-S (length of skirt = 40 inch, length of top = 25 inch, length of sleeves = 21 inch)
My measurement: 34 - 26-36
Worn once.
Condition 91/2/10
Cost to made : around RM300++
Selling Price: RM199 including postage (COD can be negotiated based on location)
Additional Remarks: Perfect for Kenduris, and honestly for baju tunang also suitable since there are beading and lace patches.


No 4










Me wearing it:






Type: 2-Piece Modern Kurung (Top + Wide Skirt)
Color: Soft Pink + Mint Green (just like in the picture)
Material: Italian Silk Chiffon + Satin (lining) + Netting (skirt)
Additional Features: Double Layer on lower hem + Lace Patches +Heavy beading + Netting Skirt (pls refer picture)
Size: Fit for XS-S (length of skirt = 38 inch, length of top = 31 inch, length of sleeves = 21 inch)
My measurement: 34 - 26-36
Worn not more than 3 times
Condition 9/10
Cost to made : around RM500
Selling Price: RM199 including postage (COD can be negotiated based on location)
Additional Remarks: Perfect for Kenduris, and honestly for baju tunang also suitable since there are beading and lace patches. However there is a bit of stitching flaw on the neck (refer picture no 2) but if you are wearing tudung it wont be visible)






No 5




2 piece modern kurung, worn only once, color sea green, material chiffon georgette + georgette (lining),features 3d flower patch on left chest with pearls + front slit skirt, size measurements skirt 40 inch, top 27 inch, sleeves 22 inch, cutting 34 - 26 - 36, cost to make around RM300++ selling price RM199 including postage (poslaju to peninsular)



Anyone interested you can email me at dalilamian@yahoo.com. First come first serve basis yaaaaa.



XOXO


Monday, October 12, 2015

Im In London!



Its autumn now. Its my first time experiencing autumn in London.









Such a beautiful weather. but freakingly cold!


Will be here for a while. Im also trying to start being a personal shopper. If any of u would like to purchase anything in the UK and would like to get a better price,just let me know yeah?

email me at dalilamian@yahoo.com


XOXO


Wednesday, June 24, 2015

Ujian


"Dan barangkali kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan barangkali (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”
(Surah al-Baqarah, ayat 216)



"Fighting has been enjoined upon you while it is hateful to you. But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not.
(Al-Baqarah, 2.216)



Apakah maksud ayat ini? Atau lebih tepat lagi, apakah maksud tersirat ayat ini?

To me, maksudnya SANGAT SANGAT mendalam. Kene bukak mata hati luas luas untuk fahami.

Kerana ramai manusia terlalu memikirkan apa yang mereka x dapat sehingga lupa apa yang Allah swt dah kurniakan kepada mereka. 

"Dan barangkali kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu" 

Ini mungkin merujuk kepada ujian-ujian buruk yang diturunkan kepada kita dan kita membenci ujian tersebut. Tetapi betul lah kata orang bijak pandai, kita jangan melihat kepada ujian tersebut, tetapi lihatlah kepada siapa yang beri ujian itu, iaitu Allah swt. Kenapa Dia menurunkan ujian sebegitu. Sudah semestinya Dia sebagai yang Maha Mengetahui lebih tahu apa yang kita perlukan.

"Dunia ini dicipta untuk memenuhi KEPERLUAN manusia, bukan KEHENDAK. Manusia yang beriman akan bersyukur dengan yang sikit, namun yang kufur tidak akan cukup walau dengan yang banyak."

Kadang2 tu kerana ujian yang buruk lah kita lebih mengenali Pencipta kita, kerana ujian burukla kita menjadi manusia yang lebih merendah diri. Kerana ujian sebegitulah kita diajar untuk bersyukur. Kalau semua nak yang indah sahaja, manusia akan ingt dunia inilah syurga. Sedangkan dunia ni medan ujian saje.

Malah kalau x diuji, ntah2 kita jadi manusia yang sombong, bongkak, ego, dan lupa bahawa kita hanyalah manusia biasa yang dikurnikan sedikit kelebihan oleh tuhan.

"dan barangkali (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu"

Tak dinafikan dunia memang sgt senang untuk menipu manusia. Ramai dah aku tgk the moment u have everything, u will start to lose everything. Sometimes ape nikmat yg org lain dpt tu, x semestinye itu baik utk mereka. kadang2 nikmat2 itu adalah sbg ujian adakah mereka akan menjadi lebih baik atau tidak selepas itu.

Jadi, bile diturunkan ujian dari tuhan,banyak2 kan beristighfar kerana itu mungkin kifarah atas dosa-dosa silam.


XOXO





Thursday, June 18, 2015

Selamat Berpuasa di Tahun 2015

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadan.

Pejam celik pejam celik, dah tahun ke 4 aku sambut puasa sebagai seorang isteri.

Ya Allah cepatnya masa berlalu.

Alhadulillah syukur sgt2 dpt berjumpa lg dengan Ramadan tahun ni. Last 3 weeks baru je jalani minor operation untuk sinus ku. Buang something kt dlm hidung ni yg mem-block pernafasan dlm hidung. Nasib baik company ade insurans, mmg bantai je pakai insurans. Daptla pg kat private hospital. Operation die minor je, tp post-operation tu yg agak menyiksakan. Malas nk cerita kt sini, nntilah ye in another entry.

Yang penting sekarang ni nak wish sume di luar sana selamat berpuasa. Moga ramadan tahun ini menjadi kan kita insan yang lebih baik dari yang sebelumnya. Tingkatkan amalan ibadah dan tinggalkan yg dilarang.


Salam Ramadan.

Friday, May 29, 2015

Perth, Australia Trip

Hello world. I miss blogging so much!


My latest travel update would be, I went to Perth, Australia last week.

Only 5 of us. Me,my older sister, her son, my mother and her friend.

Its only a short break and we went for only 5 days.

Hehe 5 people for 5 days.





Its autumn in Perth now and the weather is a bit chilly at times. And it also rains. Bummer! The photo above is me in front of London Court entrance.

Will write more about this trip in my next entry.


Till then.. ADIOS


XOXO

Monday, March 23, 2015

On Gaining Weight

Antara reason aku x bnyk letak gamba diri sndiri sekarang ialah kerana:


Badan mcm di pam pam. Can't help it.

Mula-mula mcm x sedar sgt tp bile seluar semua dah ketat kat peha dan punggung, baju pn ketat dekat dada, lengan dan belakang, and paling x tahan bile dlm tangkap gamba smpai 20kali pun muke dok mcm tu jgak. Tembam dan bulat. Ikut mane pon dah xle ubah dah bentuk muke ni.. Duck face ke, pout face ke, kecikkan hidung ke, mmg x maunye.

Mase tu baru betul2 sdar yg badan dah naik. Berat badan toksah ckple..dah berbulan bulan tak timbang. X sanggup menghadapi kenyataan. Mula2 x kisah sgt, ala dah kawin kan?biasela tu kalau badan naik. Tp bile badan dah start penat and letih and tidur 7 jam pn mcm x cukup, i think i need to do something.

No im not pregnant. Hehehe..

Dulu2 rajin jugak pg jogging or ber-aerobik. Tp skrg mmg non-ado. Malas campur xde masa. Tp xde masa tu alasan je kot hahaha. I noticed cara pemakanan mcm sama je dgn dulu cume mungkin metabolisma badan dah mkin slow, tp makan xmo berkurang. Tu yg cepat naik. The thing is psl gaining weight time umur2 dah meningkat ni ialah nak naik senang tp nk turun mmg susah gile.
But what to do? Selera x berkurang pon, makin menjadik2 ada la. Nak nak plak skrg hobi ialah memasak, jadiknya makin bertambah alasan utk aku makan.

My younger sister pn ade masalah ini. Tp she decided to do something about it. She started diet cara Atkins. Aku rasa ramai kot tahu psl diet ni. Ia adalah sejenis diet yg x makn carbo for the first 2 weeks. Hanya bergantung pd protein dan fat sahaja. Maknenye no NASI, potato, roti, mee dan seangkatan dgnnye. I was like "WHATT??NO NASI?" arghhh so not me. Dahla aku ni pagi petang siang mlm kne makan nasi. kalau x, rasa mcm x mkn je. Cmno nk bertahan 2 minggu?

But she did it, the first 2 weeks mmg x amek carbs langsung. Kalau lunch tu cume amek lauk2 sahaja tp nasi mmg skip. Its been few months now tp berat die mcm paling bnyk pun kurang 1kg je. Punyelah liat nk turun berat badan. Aku plak tension menengoknya. Kalau die yg dah berdiet bagai pun susah nk turun berat, ini kan plak aku yg x berdiet langsung ni.

Sbnrnye xde jalan mudah nk murus cara sihat, tp menerusi pemerhatian, pengalaman dan sedikit research mmg x lain x bukan cara begini jela yg betul utk berjaya:

1) Pengambilan makanan. Ya tiada jalan pintas, mmg kene kurangkan makan. Especially mkn malam. To me makanla ape pun cume kuantiti mmg kene jage, Nasi blh mkn tp mmg segenggam je kalau boleh. Lebihkan sayur dan buah buahan. And elakkan processed food/fast food. Nescaya blh berjaya

2) Yg ni mmg susah jgakla. Senaman. Nak x nak, badan tu kene bagi bergerak sket. Biar berpeluh. Kalau xnk joging, buat aerobik. Xnk aerobik buat zumba, xnak zumba pgla gim. Cara aku dulu bukak youtube aerobik dlm umah je. Sbnrnye berkesan je..mmg berpeluh x hengat. badan pn rase ringan je. One of my favourite video is Pump It Up here.

3) This one dulu rajin buat tp skrg ya Allah rase berat sgt. Yakni puasa. Kalau dah xde puasa nak diganti. Cubela puasa Isnin Khamis. Mmg sgt bagus puasa ni sbnrnye. Mmg terasa sgt perubahan badan jd ringan, toksin2 sume keluar. Kalau dpt jage puasa Isnin Khamis ni mmg bagus sgt. Ini sedang cuba diusahakan, Aku tgh train diri sendiri.

Err so far 3 tu je kot. Bagi aku all those diet2 and pil2 atau minuman2 khasiat whatsoever tu aku x pcaya sgt. Mungkn dlm jangka masa pendek berkesan tp what happen when you dont consume those things anymore, ade yg end up badan lg naik. Tapi lain orang lain cara kan. So terpulangla.

Nak belanja sket gamba paling recent.



Jgnla tertipu dgn gamba ini. Itu tangan kt pipi tu skil nk cover pipi ku yg mcm pauh dilayang. Hahaha.

Tp cube tgk tang tgn tuh.. Gile dah xde cutting. Straight je. Lengan ngn tapak tangan sama je xde beza. itu antara yg paling buat aku frust. Tp nk buat cmne kan, salah diri sendiri tak jaga mkn.

Itu belum lg beranak. Kalau dah ade anak agaknye cmne la rupe.

Haihhh.. Kene kuatkan diri dan disiplin kan diri utk jage mkn dn buat gak senaman at least 2 x seminggu.


Pray for me kay.


XOXO





Tuesday, March 17, 2015

Turning 32

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah

Masih hidup lg utk bernafas di bumi Allah.

Just turned 32 last week. Dah tua dah kome.

Kadang2 rase serom pun ade pikir umur yg dah meningkat. Dah masuk 3-series uollss. Dah xde 2-pulohan dah, Rasenye mcm baru je amek SPM ..ahaksss.

Orang dulu2 umur cmni anak kurang2 dah 3 hingga 4 org. Even my mum umur ni anak dah 5 org.

Aku?

Hehehe..rilek luuuu.

Anyway tahun ni sambutan sgtla sederhana. Betul la org kate, makin kite meningkat umur rase excited tu dah makin kurang. Xde nk sambut beria-ia sgt. My husband just bought me a small cake, wished me and then tiup lilin. Itupun dah happy sgt. Its the thought that counts.



Bukan xnak sambut langsung, tp dgn keadaan ekonomi, masa yg xde and isu GST ni plak buat sume org jd panik sbb harga barang mcm confirm akan naik je kan..so kami berjimat cermat sajelah.

Again i asked myself each time bile new year, birthday, raya etc:

Ape perubahan nk buat tahun ni?

I think semua org nak hidup yg lebih baik as u grow older kan. Xde sape yg nak hidup die makin merundum. So in order for our life to get better, WE have to change to a better person. Xde sape yg boleh ubah diri kita melainkan diri kite sndiri. Jangan harapkan org lain utk buatkan perubahan itu.

Teringat kata Prof Muhaya,

"Ape yg kita tuai hari ni, itu adalah hasil yg kita tanam 20 tahun dulu".

So kalau skrg ni jd bende baik Alhamdulillah. tapi kalau tak, kene cepat2 sedar what have we done wrong. Kite ni manusia jadiknya kite ni x sempurna so msti ade buat salah samada sedar atau x.

All i want now, is to be a good servant to Allah, a good wife and a good daughter.

Di samping2 itu, kene jugak jd kawan yg baik, jiran yg baik, pekerja yg baik, menantu yg baik etc. Islam itu menyeluruh. Die x suruh kite buat kebaikan tu sekerat sekerat. Malah kite kena buat baik even pd org yg buat jahat dgn kite. Kerana itulah ajaran Islam sebenarnya. Itu yg membezakan antara orang beriman dgn org yg x.

“And not equal are the good deed and the bad. Repel evil by that deed which is better; and thereupon the one whom between you and him is enmity will become as though he was a devoted friend.” 

The Qur’an 41:34


Nabi org baling najis dekat die pun die blh senyum dan siap doakan lagi org itu. Ya Allah betapa sabarnya nabi kite. Tapi org zaman sekarang, baru jentik sket agaknye dah bersilat nk berperang bagai. Kesabaran itu diibaratkan senipis kulit bawang.

Tapi msti ade yg akan ckp " Aku bnyk masalah lah, alah ko xde kt tempat aku ko xkan faham sbb ko x kene"

Semua org dlm dunia ni Allah dah tetapkan ujian. Ujian ini sememgnya xkan sama atapun samarata utk setiap individu tapi yg pasti itulah sebaik2 ujian dari Sang Pencipta untuk hamba-hambanya. Ujian ini tak lain x bukan adalah ujian semata-mata utk menguji adalah kite ni layak mnjadi penghuni syurga ataupun kite layak dok kat neraka je.

To me sume bende adalah ujian:

Kite hodoh itu ujian, kite cantik pun ujian.
Kite susah itu ujian, kite kaya pun ujian.
Kite bodoh itu ujian, kite pandai pun ujian.
Kite xdpt jodoh itu ujian. kite berkahwin pun ade ujian.
Kite xde rezeki anak itu ujian, ade anak pun ujian.
Kite cacat itu ujian, yang sempurna pun ujian.

Ade org mase die miskin die tenang, dan jadi hamba Allah yg lebih baik. Tapi bile Allah bg ujian kekayaan, die jadi lupe, makin sombong dan merasakan dielah tuhan. Harta yg Allah bg dianggap hasil dari usaha dirinya sendiri dan bukan dari sape2. Maka, ujian kekayaan itu adalah ujian yg menjadikan dirinya masuk ke dlm neraka.

Jadi jgn la susah hati jika kite x kaya, x cantik atau pun x pandai. Kalau sesiapa ade semua itupun tp x memanfaatkannya ke jalan Allah pun tiada berguna. Tuhan x tgk kite cantik atau berpangkat atau kaya. Tapi usaha itu yg Dia nak tgk.

Tapi to me dugaan nikmat2 itu lagi berat sbnrnya dari dugaan yg susah. Sbb syaitan kan dah berjanji akan menyesatkan setiap anak Adam dgn membisikkan kata2 sehinggalah mereka berjaya.

Mula2 ade A, x cukup nak B plak.
Bile dh dpt B, rase x cukup lg nk mintak C plak.
Bile dah dpt C, mcm nothing je C tu..kene dptkan D.
Tuhan bg lagi D, x puas jgak. Mintak E plak
Tuhan bagi jugak E..tapi smpai bile? nafsu ni kalau kite layan mmg X AKAN ade kesudahannya.

X salah meminta. Tapi meminta la dgn bersyukur. Meminta la dgn hati yg merendah. Kerana itu janji tuhan, lagi bnyk bersyukur tuhan akan tambahkan pemberian-Nya. Dan cara Dia bagi xkan terlalu cepat atau lambat, semua nya tepat pada masa. Cume kene sabar sket je.

Thats what I always tell myself, whenever anything bad happen to me i will pujuk myself " Bersabarla Dila, hidup ni x lama. Sabar sket je lagi". Insyaallah kemenangan akan berpihak pada org yg sabar. Kerana org yg tenang selalu menang.

Eh jap. Melalut lg kah aku ni? hahaha.

Suke tau iolls  merepek mcm ni. Nampak sgt x fokus. Nampak sgt dah tua ahakss.

Anyway, ape azam sbnrnye tahun ni biarlah simpan dlm hati je kot. Hanya saya dan pencipta saya saje yg tahu. Namun mintak semua reader di luar sana sudi2 la doakan saya agar mencapai azam yg diinginkan.

Till then. ADIOS


XOXO









Thursday, March 05, 2015

Nutella Lava Cake

Nyaris nyaris nak tertulis Nutella LARVA cake! Hahaha sape nk mkn tuh.

Skrg ni kat FB mcm org tgh menggila asyik share resipi kek itewww so aku pn bersegeralah nk try jugak. Mana blh ketinggalan.

Di samping2 tgh blur x tau nk buat ape dgn hidup ni kan baik aku masak ke baking ke. And my latest addiction is Nutella Lava Cake.

Sorryla gamba mmg x lawa. X berseni langsung. Tingin gak nak belaja amek gamba lawa2 sket tp nntilah ek.


Ni kire percubaan pertama.






Abaikan kekotoran di tepi2 itu.

Satu sebab paling kuat knp kene buat jugak kek ini sbb senang sesangat. 30 minit dh siap blh makan.


Bahan-bahan:

(Semua bahan2 ni cincai kira ye. xde exact measurement)


  1. Tepung serbaguna (1 mangkuk kecik, sila ayak dahulu)
  2. Gula icing (3/4 mangkuk kecik)
  3. Vanila extract (1 sudu kecik, try avoid using vanila essence)
  4. Telur (2 biji)
  5. Melted Butter (3/4 mangkuk kecik, try using pure butter)
  6. Nutella (2 sudu besar)

Cara-cara:

  1. Pecahkan telur dalam bekas pengadun dan kacau dgn gula icing smpai sebati (dlm 3-4 minit)
  2. Masukkan tepung, vanila extract, dan melted butter. (kacau 3-4 minit)
  3. Masukkan nutella. kacau lg. Aku kacau pakai balloon beater. 
  4. Dah sebati semua sila masukkan dalam ramekin, mug atau ape sajela yg korang nk pakai.
  5. Bakar dalam suh 190C dalam 10-15 minit.
  6. Bile dah siap sprinkle dgn gula icing. Bahan2 di atas blh buat utk 3 ramekin.

Siap. 

Sedap gile ok. Bile masukkan sudu tu dlm kek terkeluar keluar isi die yang panas2. Inilah org kata "meng-indulge-kan" diri sendiri. 

Sape2 yg nk try silalah ye. 


XOXO

Wednesday, March 04, 2015

Dilema Kerja Dan Anak?

Dah lebih kurang 1 tahun 3 bulan dekat tmpat keje sekarang.

Ape maknenye tu?

Maknenye dah nk tiba masa kot. Hahahah.

Susah jd org mcm aku ni. Cepat bosan. Paling lama bertahan pun 1 tahun 7 bulan. Itupun dekat company yang aku suke. Berhenti sbab konon nak "take a break" skejap. Last2 dekat 1 tahun setengah gak tanam anggur. Hahaha.

Skrg ni plak tempat keje xtaula nk describe cmne. First when i came here i tot im gonna love this place. But, unfortunately NO. I was wrong BIG TIME.

Sekali lagi susah jd org cam aku ni. Xtau cmne nk describe ape aku nak. X semua org paham situasi ni. I dont expect you to. The things is, what worry me is im looking for a reason to leave. Not reason to stay. Faham dok?

So far dh jmpela beberapa reason tu. Hahaha. Tapi x semudah itu la nak berhenti kan. Bnyk bende nk fikir. Tak semua org akan support this kind of decision. Sedangkan org ade anak kalau nk bhenti keje pun dicerca mcm2, inikan plak aku yg masih berdua je ngn husband ni kan.

I dont hv many supportive people around me but still ade few yang faham sbb dorang pun jenis spesies mcm tu jgak. Dgn org2 mcm tu jela I can relate to. Blh connect ngn org2 mcm ni je. Kalau x mmg akan kene bambu jela bg sape2 yg x phm.

Sama juga isu anak. So far Alhamdulillah xdela plak sape2 sound aku lg sbb belum ade anak. Cume dah ade la org2 tua bertanya2 merisik khabar. Lagi2 plak aku mcm dh berisi sket skrg so mcm2 assumption yg keluar. Tp aku bo layankan aje.

But the fact that almost all of my married GF is already with kids or at least, expecting one, does not help. Bukannya maksud tak happy about them. Subhanallah I am, cuma kalau during friend's meeting one of the main topic yg definitely would kluar of kos la psl pregnancy/baby/kids stuff. Sudahnya aku diam x tau nk cakap ape. Yelah ko tu xde anak lagi xkan asyik nak menyampuk je ckp psl bende ko x tau.

So ape masalah aku sbnrnye? x de masalah pon. Cume masyarakat kite ni mentality ni kalau kawin je mcm wajip ade anak. Kalau xde/lambat ade anak tu kire berdosa besar atau mcm taboo la kot. Sdangkan nak ade anak ni komitmen besar kot. Mental and fizikal kene kuat.

Eh isu pasal anak ni dah selalu lah didebatkan. Semua org ade pendapat masing2. There's no wrong or right. But i think i will have 1 dedicated post psl isu ni. Right now nk fokus psl isu keje kjap. Haaa kan dah melalut. Aku mmg mcm ni. Suke lari topik. Hahaha.

So skrg dlm dilema lg. Nak stay keje kt sini pon mcm xde point dah, Lagipun before ni, masa x rasa nk bhenti mmg ade plan nk pindah area2 tmpat keje aku ni. Tp bile fikir2 blk, sayang nk tinggalkan area umah skrg. So skrg, samada tukar kerja or tukar area rumah. Aku takut bile dah pindah area tmpat keje, ditakdirkan aku bhenti jgak keje ni and tukar keje lain. Dapat plak keje dekat area umah lama. X ke menyusahkan hidup namenye tuh?

Tapi kalau ade offer menarik, i think i might go for it. X guna keje tp hati x happy. But until that offer is made a reality, mmg x bergerak la kot. Aku masih di sini. Masih berangan-angan. Jeles sgt tgk kwn2 yg happy ngn keje masing2. Mungkin mereka stress ngn keje tp mereka happy. Berbeza tau dgn org yg stress dan suffer dgn org yg stress tp happy.

Bile baca2 blk entry ni nmpak mcm aku ni org yg x bersyukur plak. Actually lain yg nk disampaikan, lain plak yg tergambar kt sini. Mungkin cara tulis salah kot. Hahaha lantakla. Bukan x bersyukur tau. X baik fikir cmtu, cume I want to be in total control of my life, not live it the way other people want it to be.

So hopefully next time i write about this topic, i will have some good news. I really could use it right now.  

Till then.


XOXO








Monday, February 16, 2015

Property Brothers' Asian Debut in Malaysia!

Hey uolss..

Got this email invitation for :

Property Brothers' Asian Debut in Malaysia!

But too bad i cannot make it so here goes this shout out for you guys.

Celebrity television hosts and real life twin brothers, Drew and Jonathan Scott will visit Manila, Kuala Lumpur and Singapore as part of an exclusive tour to promote their hit HGTV programme, Property Brothers, which will premiere on Astro Prima (Channel 105), Astro’s popular family and entertainment channel.




Here's the detail!

Tuesday, 24 February
Meet & greet with Property Brothers! As part of the HGTV roadshow
Venue: Paradigm Mall, Upper Atrium
Time: 5.30pm to 6.00pm (roadshow runs from 2pm to 9pm)


So anybody who can make it you are most welcome.



XOXO


Thursday, February 12, 2015

Muhasabah Diri

Sometimes bile pikir psl hidup ni.

Rase rasenye kalau nak cari salah orang mmg seronokk kan? Seronok sgt. Kadang2 smpai mendidih-didih darah ni sbb marah ape org buat kt kite. Mase tu rase nk kecik hati la, terasa hati la..kalau blh mcm xnk maapkan salah org itew.

Tp kan..

Sepanjang hidup kite ni xkan la kite x pnh buat salah. X pnh sakitkan hati org. Dah sah sah kite ni manusia definitely x sempurna so msti ade buat salah. So tang salah kita cmne plak? Msti kite nk dimaafkan btul x? Msti kite nk org lupekan salah kite and move on,

And that's what we should do too.

This goes to me too sometimes bila ade sakit hati ngn org, i paused for a while and i think. THINK and think again. Atau in Islam kita panggil "MUHASABAH DIRI". Agak agak nye kan apela yg kite pnh buat kt org secara sedar atau tidak smpai kita pun jd sakit hati mcm ni? Sesungguhnya Allah itu sifatnya MAHA ADIL. Apa saje yg buruk dtg ke dlm hidup kita blh jadi UJIAN..blh juga jadi BALASAN. Kalau ujian tu mmg kene sabarlah. Tp kalau balasan tu, kite kene fikir dlm2 la dosa2 di masa silam kita.

Ujian ni bagus jugak sometimes sbb it can serves as a reminder. Manusia ni antara sifatnya selain lemah ialah mudah lupa. Hanya menadah tangan kepada Sang Pencipta bile dah terdesak atau bile time susah je. Time senang mcm susah sket nk berdoa panjang2 kan???

Ok back to muhasabah diri, kite ni kadang2 lupe tugas kita sbg hamba di muka bumi ini mmg selayaknya utk diuji. Ketenangan hati blh dicapai sekiranya kite REDHA dan bersabar dgn ujian-Nya. Memang spanjang hidup ni kita akan ditemukan dgn org2 yg menyakitkan hati tp percayalah dlm diri tu semua adalah untuk menjadikan kita lebih kuat imannya.

Cuba latih diri utk tidak tlalu memandang buruk kepada sesiapa. Jika kita spend bnyak masa pikirkan yg baik2 msti kite xde masa nk mmbenci org. Kerana kebencian jika selalu disemat dlm hati, hati akan jd keras dan degil. Bile dah keras bile dah degil hati tu, susah nak terima nasihat utk memperbaiki diri sbb dok asyik tgk salah org. Cube kalau agaknya Tuhan kumpulkan depan kite semua dosa dan salah2 kite kt org, ntah2 x tkira bnyknye.

Pnh dgr kata2 org bijak pandai, jika kita luangkan bnyk masa utk memperbaiki diri dan memperbaiki hubungan kita dgn tuhan, kita xkan ade masa nk tgk kesalahan org dah. Dunia sepatutnya menjadi medan mengumpul pahala nk bw bekal ke syurga, bukan jd gudang dosa. Ampun kan sajelah salah silap org kpd kite. Doa bnyk2 dekat tuhan supaya bersihkan hati kita dan ikhlas kan hati utk memaafkan org. Percayalah mmg hati akan tenang dan muka pun akan jd berseri2 :)

Ok ape dah aku merepek sorang2 ni. Tetiba ter-emo plak sebentar. But im glad i let it out in this blog. It can be a good reminder, lesson or whateva u want to call it. These past 1 year, a lot of thing is playing in my mind. And i really wanna share it here. I guess this could be the first post.


Till then..

XOXO


Wednesday, February 11, 2015

Short Trip To Guilin

Last month ade last minit plan ke Guilin bersama keluarga yg terchentaaa.

Pg few days je, sbb dah plannye pn last minit kan..x bnyk tempat blh dimasukkan dlm itinerary tuh.

In fact, yg lucunya most of us time pg sana banyak duduk hotel je. The first and second day cume jalan2 dekat area hotel, luckily i picked a very strategic hotel located very near to almost all attractions and city centre.

Cume third day pg naik the famous Li River Cruise. Honestly, xde ape yg menarik sgt pun. Just a bit of scenery that's all. The weather mase tu is winter so mmg a bit chilly lah. Below 10c .

Sbnrnye plan ni jd last minit sbb tibe2 dpt tiket murah time Air Asia buat promosi. Xdelah minat sgt pg China tp siyesly tiket murah sgt dalam RM300++ cmtu. I never been to China before so rasenye try jela redah Guilin tu alang2 tiket dah murah.

If any of you are planning to go there,i suggest amek hotel ni:

Jing Guan Ming Lou Holiday Hotel











Haa x ke berbelit lidah nak nyebutnye. Hotel ni antara rating paling tinggi kt Tripadvisor but at the same time harga x mahal sgt. Semalam harga x smpai RM200. Lokasi berdepan aje dengan tasik yg fames nama die Two Rivers And Four Lakes, kat sini kira mcm Central Park la kalau kt NY tuh. Xpun mcm Tasik Titiwangsa kalau di KL ni.





Gamba ni mase tgh jalan2 dekat ngn area tasik tu. Basically Guilin ni bandar die besar jgak mcm kt KL cume bangunan nye bnyk yg lama2 sket. Harga barang x murah sgt yee.. mcm sama je ngn harga KL. ingtkan nk beli gak baju2 atau coat2 yg menarik ke tp sume mahaiii.. sume RM200 ke atas,




Cume 1 wool trench coat ni dpt beli ngn harga yg murah sgt sbb tgh stock clearance agaknye. Dlm rm39 je.

Bahasa as predicted mmg bahasa cina je. English tu sgt minimal. Setakat nk tnye harga ngn bende simple2 tu bolela kami ckp sket2.

But one thing i was quite surprised psl Guilin ni is org2 die kira baik2 jugakla.. Ramah dan sgt membantu. That i have to admit. Dalam kepala otak dah byangkan org2 dari China yg sgt kasar dan rude kan? Tp kt sini x. Mereka agak beradab orgnye dan sgt membantu. And i noticed mereka agak pelik tgk kami2 ni. Tgk kami ni smpai x berkelip mata. Siap ade yg tangkap gamba kami lg. Mungkin die tgk a bunch of ladies with hijab tu dorang rase something dorang jarang tgk kot.

Hari pertama kami jalan2 dekat hotel and cari makanan halal. Hotel ni mmg dekat ngn masjid.. dlm 400m mcm tu je. So makanan halal kebiasaannya mmg terletak berdekatan dgn masjid. Kalau masjid2 kat negara lain jgn expect sama mcm masjid kite. Rupenye x mcm masjid pun kadang2. Kt Guilin ni masjidnye mcm bangunan biase je. Mcm kt bwh ni. Sekali lalu mmg x perasan ini adalah sebuah masjid.



Rupe kt dalam masjid. Time ni ingtkan nk Zohor disini tp mcm tutup je masjidnye.





Berdekatan masjid ni ade 2-3 kedai mkn halal, ini antaranya. Endian Halal Restaurant, kt sini la kami mkn selama 2 hari. X pg kedai lain pun sbb yg lain mcm mahal je.



Yg ni pun sebelah je kedai makan Endian tu, x sure ape nama die.



How's the food u ask? Hmm bile dh blk msia barulah notice beza gile kot style mknan kt sana ngn Msia. Di Guilin mcm tawar je mknan die. Xde rasa. Tp masa kt Guilin x sedar sgt sbb dah lapa kan? Sebat aje. Bile dh naik flight blk ke Msia, fuhhh pekena nasi lemak rase sedapnyeeeeee nasi lemak kiteeee.



Hari ketiga pg Li Cruise River.




Gamba atas ni masa tgh cruise. harganye dalam 400Yuan yakni dlm RM235. Tmsuk pick up dr hotel, cruise dan pick up blk hotel. Ade lunch disediakan dlm boat cruise tu tp mmg x yakin kehalalannya. Buah je yg kami berani mkn. Nasib baik ade bw bekal nasi dan rendang hehehe. Memang licin sbb sejuk dan lapo.

Cruise ni kami ambil dari hotel aje. Sbb murah sket kot. Antara banyak2 tour agen aku tnye, hotel ni bg harga paling rendah.


Cruise tu nnti akan berhenti dkat sebuah pekan kecik bernama Yangshuo (gamba di atas). Kat sini ade beberapa aktiviti boleh buat tp kami x join pun sbb mcm mahal jek. So kami jalan2 je dekat area town kecik tu. Agak menarik la town die sbb mengingatkan kami crite2 cina lama. Mmg unik town Yangshuo ni.

Rasenye tu je kot. Pendek kan? Kan dh kat short trip aje. Nak mengabehkan boreh org kate. Kalau berkenaan tips, agak2 ape ek yg blh diberi..

1) Kalau yakin and kalau bajet x bnyk, better plan sndiri tour anda. X pyh pakai agen sbb i notice upah mereka agak mahal. Roughly for a good and establised agen (kt Guilin better pakai yg bagus la jgn yg cincai2 sbb faktor keselamatan) for itinerary yg lebih kurang sama with mine will cost u around RM1.5k to 2k including hotel. But bile plan sndiri x smpai 1k cukup kot.

2) Learn a bit of Chinese utk memudahkan percutian anda. Alaa setakat greetings, tanya harga, tanya arah tu blh je belajar sket2. Selain menunjukkan kita berusaha communicate dgn dorang, mereka pun akan rase lebih selesa nk ckp ngn kita. Mcm di France jugakla, kalau kita start the conversation with greeting in French, mereka akan lebih appreciate kite and akan cuba bantu kite.

3) If you are not really into scenery, maybe you wont really appreciate Guilin. Sbb di Guilin itu je most attractions die. Unless u go to Beijing yg ade tembok cina tu maybe lebih berbaloi. Or Xian nk tgk patung Terra Cotta die tu.

4) Kt sana pakai Chinese Yuan and also USD. Tp better pakai Yuan sbb senang sket nk kira and kalau pg pasar2 mlm or pasar lambak tu dorang x terima USD. Lg 1 USD kan tgh tinggi skrg.


Itulah saje utk review percutian kali ni. Rasenye kan, inilah satu2 my trip yg berjaya i abiskan post dlm blog. Yang lain, hampeh hahahha.

Ok got to go now. Kalau ade ape2 pertanyaan, just shoot me an email yeahhh.


XOXO











Wednesday, January 07, 2015

New Year New Hope?

Oiihh its been a while.

Sekejap saje dah 2015. Rasenye mcm baru semalam 2014 punye new year pejam celik dah msuk another year. Oh my rasenye tuhan saje yg tau how i miss blogging but ntahla..kepala ni kadang2 semak and idea pn xde. sometimes i just dont know how to write anymore. sudah tua mungkin.

Last year was a tough year for Malaysia. With the MH370, MH17 flood and all. Syukur sgt2 masih diberikan kesempatan utk bernafas menikmati hari ini. Yelah sometimes kite ni secara x sedar always take things for granted. X reti bersyukur dan sbgnya.

Anyway umah my nenek di Temerloh pn terlibat skali dgn banjir. Memang air naik smpai atap rumah.. 2 minggu tputus hubungan dgn die. This weekend i will go back and tlg bersihkan rumah yang dah berselut berlumpur bagai. Kesian nenek dan atuk yg dah tua and x larat nk buat ape pon.

Me and hubby? Alhamudulillah masih lg bersama hehe.. Masih lg happy. No saya masih belum lagi berisi. Isi lemak adela hahaha. Kami masing2 dah naik badan. Kuat makan punye pasal. One thing about having your own kitchen is i have developed this interest...deep interest in cooking. Suka sgt buat experiment. So yg jadi mangsanya is hubby la hahaha. Kene paksa makan.

Actually i did plan to do something big since last year. I tried tp x menjadik. No bukan psl anak hehehe. Anyone who close to me know how fast i get bored with anything that i do in life. So konon2 last year decided nk cube buat keje gile sket which is to further my master overseas. Yelah sometimes u kene buat bende yg luar jangkaan kan. barulah thrill! Tapi x bjaya utk dpt sponsorship. Xpe tahun ni nak cuba lg. Insyaallah kalau ade rezeki, dpt jugak nnti.

Speaking of travel plan, malu nk bgtau future plan sbb entry cuti sebelum2 ni pun bnyk x terabis. punyela malas. semuanya separuh2. sampai diri sndiri dh lupe. Konon start tahun baru ni nak lebih konsisten tulis entry smpai abis,jgn separuh2. InsyaAllah!

Eh ape lagi ek nak tulis sementara dah bukak blogger ni, rasenye itu je kot. Kene kuatkan semangat supaya x stop berblog sbb blh jadi rujukan di masa hadapan.

till then..

XOXO