Friday, June 27, 2014

My Turkey Trip Part 5

Part 5 ni I'll keep it very simple and short sbb x bnyk nk cerita sgt pun.

Keesokkan harinya masih lg di Cappadocia. Utk region ni mmg kene at least 2 hari sbb die besar.

Tour diteruskan ke Red Valley, famous rock-cut churches yg merupakan penempatan paderi zaman dolu-dolu.

Susah sket nk tangkap gamba sbb gelap sesangat. Dalam ni dulu used to be ada dapur, ruang simpan makanan, tempat menyorokla mcm2 la..dalam ni sejuk sgt and sgt sempit. So sape ade claustrophobic tu mmg x dgalakkan masuk. Even my mum and few others x masuk pn sbb takut semput.






Kat sini kalau x silap Pigeon Valley rasenye..Namanya begitu sbb ada bnyk merpati yg duduk kat dalam celah2 batu gua tu. Merpati2 ini digunakan utk menghantar surat tau. Sangat berguna masa zaman tuh. Dan najis nye digunakan secara meluas sbg baja utk tanaman.

Tp yg lebih menarik bile smpai di kedai souvenir ni haaaa..tgkla brg2 die..mau x terkeluar biji mataaa kuuuu.




Boleh plak mamat ni posing suruh tangkap gamba die. Kat sini lampu turki tu harganya agak murah. So ade dari kalangan rombongan yg kasi borong lampu2 tu.



Selepas itu kami dibawa singgah ke kilang menjual batu batu berharga. Kat sini x dapat plak nak tangkap gambar tapi segala jenis macam batu ada mcm zamrud, ruby, nilam swaroski. Ibuku sempat membeli buat kenangan. Harga xdela mahal sgt tp nampak batunya berkualiti. Harga dalam ratus2 duit kite la starts from RM150 camtu.





Sempat lagi snap gamba kucing2 kat sini. Mereka ni mcm ade bela kucing banyak2. Siap ada rumah kucing lagi. Suka sgt tgk cara mereka layan binatang kesayangan Nabi ni.

Time lunch ape lagi, makan laaaa. Yg menariknya restoran ni terletak berdekatan je kilang batu berharga tu dan mmg dibuat di dalam gua. Menu haritu makan nasi dan gulai daging. Sedappp.


After lunch kami dibawa ke satu tempat ni x berapa ingat ape nama die, kalau x silap Red Valley tapi gua jgakla..kene berjalan sejauh 5km sepatutnya dan akan smpai ke Cavusin Village. Tapi dah ramai yg penat so hanya sket je yg pg join hiking tu. Aku pun x larat lalu duduk melepak sahaja sambil berjalan2 disekitar.







Waktu asar dah masuk jadi kami ambil kesempatan solat disini.




Ini bas kami.


Trip berakhir untuk hari itu. Seriously what a tiring day.

The photo below is actually our view when we walked to our hotel. Such a cute dog aite?



One lady sitting outside her house to take some fresh air.



ok thats all for now.


XOXO


0 comments: