Thursday, June 26, 2014

My Turkey Trip Part 4

Part 4!

After lebih kurang 11 jam perjalanan, kami pun smpai di bandar Urgup. Sepanjang perjalanan, ade jugak dihidangkan light refreshment, I guess its already included in the ticket price. Dalam bas ade seorang driver dan juga seorang bus attendant.





X banyk gamba scenery yg dpt dirakam kerana masih gelap dan kami pun mengantuk.


Ni ketika hari dh cerah dan almost smpai.

Actually bfore smpai di Urgup, bas tu ada menurunkan penumpang di Nevsehir Bus Station, mase tu dlm mamai mamai kami pun turun jugak angkut beg sume. Sekali bile bus attendant nmpak kami, trus die suruh kami naik balik sbb katenye belum smpai tempat kami lg. Walaupun bahasa Inggeris nye kurang baik tp kami fahamla ape die cuba nk smpaikan. Mase tu lega sgt sbb kalau la mamat attendant tu x perasan muka kami, mmg dah tersadai la kami di stesen bas yg salah.

So kami meneruskan perjalanan smpaila ke Urgup stesen, sampai di sana driver hotel dah pun menunggu. Ohh lupe plak nk update tour agent yg kami pakai utk ke Capadoccia dan Pamukkale ini. After dah survey punye survey, aku berjaya jgak jumpe this one tour agent yg boleh dikatakan paling murah la kt Turki ni. Nama die Yuki Tour. Owner die sangat baik, friendly dan after dah compare2 mmg harga die paling murah. Paling penting die boleh cakap Inggeris dgn baik. Kalau anyone ade recommendation/experience tour agent yg lg murah blh juga kongsi di sini ye.

Sepanjang perjalanan dr stesen bas Urgup ke hotel, kami nmpak pemandangan yg mmg sgt unik. Basically Capadoccia ni bandar die mmg mcm zaman batu sket. Semuanya dalam gua. Rumah dalam gua, hotel dlm gua, restoran pn ade dlm gua. Here we stayed at Dedeli Konak Cave Hotel.

Smpai di hotel, sementara tunggu bilik siap kami dijamu breakfast.




Breakfast kali ni ade kelainan sket, lebih menepati tekak melayu ku ini hehehe. Ada sajian roti ala roti naan cheese, sauted potato, eggs, sausages and herbs (ni paling aku suke) dan yg lain2 tu sama je. Tp mmg puas hati breakfast kt hotel ni. 






Delicious breakfast accompanied by this stunning view.







Alhamdulillah dimurahkan rezeki dari Allah utk merasa melihat tempat2 ini. Disini gua2 ditebuk je utk dijadikan rumah atau hotel. So keadaan di dalam mmg sejuk dan nyaman je.

Meh kite tgk dalam bilik plak.





Menarik kan? First time kot dok bilik hotel gua cmni. Tp Overall mmg puas hati sgt2 dgn hotel ni. Layanan ok, makanan sdap x kedekut blh tambah byk2 hehehe .

Cume ade la bende x best berlaku kerana after dah abis breakfast pon bilik masih blom ready tp tour plak dah nk start. Kami bajet blh freshen up dulu mandi2 kemas2 beg ke hape kan. Sekali tour guide dah panggil2. Ade gakla di kalangan rombongan mmg x puas hati tp to me bende2 mcm ni biase la kalau dah travel jauh2 mmg kene jangka la. Mungkin sbb perjalanan panjang semalam dan badan masih letih itu membuatkan ade yg moody kot. No komen hahaha.

Aku pg tnye jgak owner hotel tu knp kami x bole masuk bilik lg, rupenye die kata bilik x siap lg and kami kene terus pg join tour. Beria ia die mintak maaf so aku malas nk berkira sgt. Cume rase x best sketla dgn badan melekit, muke berminyak dan baju x btukar. Tour guide pulak dah panggil2 mcm nk tinggalkan kami pn ade. Mase tu rase pening jugak sbb rombongan aku dh bising x sempat mandi. Tp kami proceed jgak.

Our first destination in Capaddocia (disebut Kapadokya) was Devrent Valley to visit unique fairy-chimneys.


Aku dah lupe sape name tour guide kami ni. Orangnye ramah tp sayang suara die x cukup jelas so bnyk penerangan die aku x brape nk dgr. Tapi yg pasti gua2 tu semua pernah menjadi penempatan orang zaman dahulu kala. Memang ni antara tarikan la kalau di Capadoccia ni. To me okla, im not really into it but utk tambah pengalaman bolehla.

Bersungguh die ni bg penerangan tp terlalu perlahan dan suara die jenis tenggelam.


We spent around 1 hour here.






Ni plak rock-cut berbentuk unta. Lupe dah nama tempat ni



Selepas tu kami dibawa ke sbuah kilang kecik membuat pasu/pinggan dari tanah liat. Memang tradisioanl betul cara die buat pasu ni. Siap ade demo lg.



This one guy from Afghanistan offered himself to do this process.



Dan x ketinggalan hidangan teh as part of Turkish culture. This time i chose apple tea yummm sdap and refreshing.



And lepas demo tu, biaselah msti nk tunjuk koleksi2 jualan segala mcm hasil mereka.



Cantik mmg cantik tp harga masyaAllah mahaiiiiii.





Gamba bwh ni koleksi "glow in the dark". Time die tutup lampu everyone goes like "Waahhhhh".



Rasenye paling murah harga utk barang kt sini pn dah nak dekat beratus RM. Yela sbb buatan tangan kan.



Next agenda is..MAKAN!


Our lunch mmg dah masuk dlm pakej sekali and we were bought to this restaurant.

Its a 3 course meal without drinks. Appetizer die sup tomato, main course nasi putih (mcm nasi pulut sket rasenye tp sedappp!) with  this chicken. Sdapppp



Dessert ni plak xtau la ape ni. Rase mcm manisan lembik ..mcm kanji gitula..x abis pon. Bile di google namanya Helva dessert. 



Jumpe kucing lagi kat luar restaurant ni. (err tangan tu bukan tangan saya ye)





Before pulang ke hotel kami dibawa ke kilang karpet. Kat sini diberi penerangan dari awal history pasal sutera sampai la ke pembikinan karpet tu sndiri. Semua buatan tangan yeee. Mmg x ambik gamba sgt sbb asyik dgr explanation die.




But basically what i understand harga atau kualiti karpet ni bukan ditentukn oleh materialnye sahaja tp deisgn die jugak. lagi2 kalau buatan tangan ni mmg mahal xyah ceritala. Di akhir presentation mereka bawak kluar satu2 karpet utk dipromo kepada kami. Mcm2 jenis ade,lawa2 sume tp setakat tgk jela hehe.

I think that wraps up our tour that day. After smpai hotel mmg sume berlumba-lumba nak mandi segarkan diri. The view at night was soooo astonishingly beautiful. Bile tgk rase damai jeee.

Dinner x tmasuk dlm pakej tp kami lapa and order nasi putih die yg sdap tu (mcm pulut sket tekstur die) and jugak salad timun. Kami makan bersama rendang dan serunding yg kami bw dari Malaysia. Fuhhh sedapp kauuuuuu.


Akan bersambung lg di entry yg akan dtg. Till then..



XOXO







0 comments: