Tuesday, June 24, 2014

My Turkey Trip Part 2

Bersambung utk part 2.

Masih lg di hari pertama di Istanbul, there were 7 of us so dpt 2 bilik utk 4 org dan 3 org. Alhamdullilah biliknye luas dan bersih. Check in procedure pun smooth, receptionist was friendly and very helpful. Thank god sbb dorang blh cakap English.

I came across this hotel after dah buat thorough research dekat tripadvisor, hotel tu sndri pnye website and other hotel booking punye website. Setelah ditambah tolak bahagi ambil kira kos transportation, lokasi, harga bilik and attractions nearby, hotel ni antara the best option.

Why I said that?
Bukan saje lokasinye bagus, sekeliling hotel ni penuh dengan kedai souvenir and convenient store pn depan hotel je. Selain itu ade money exhange, tour agency pn ade berdekatan.

Mmg hotel2 kt Istanbul ni mmg berlambak2 and persaingan antara mereka sgt kuat, jadi sume berlumba-lumba mmberi perkhidmatan tbaik utk mendapatkan customer. Hotel kt Istanbul ni range harga die medium la average die.  X murah sgt and x mahal sgt (ni utk average yee, bukan utk hotel mahal2)
Ilkay Hotel ni terletak di bahagian yg dipanggil Old City iaitu Istanahmet which is also a tourist spot.

Gamba bahagian depan hotel.

source: Ilkay website



Mase mula2 smpai our room is not ready yet tp mereka dgn baik hati bagi kami breakfast dulu..waaaa soo good tau mereka ni. mmg mcm pucuk dicita ulam mendatang la kannnnzzz..kasi balun sbb perut pun dah lapar, dpt plak mkn free. I noticed org Turki ni mmg mkn sihat, breakfast mereka kebanyakkan terdiri daripada potongan tomato, timun (mcm timun jepun tu kecik dan rangup), aneka keju (ade mozarella, cheddar, feta,), yogurt, roti rotian, segala mcm spread spt jem dan mentega, susu, cereal,chicken ham,beef bacon, sausages and paling menarik die pg hidang madu straight from the nest tu. ini cth gamba sbb x snap gamba time breakfast.


source: google


So our first day was filled with sightseeing and walk around the nearby area. Kedai souvenir dekat hotel ni bagus just in case nnti kite nk buat last minute shopping. 

Since the hotel mmg terletak sangat dekat  dengan taman bunga yg chanteqq itu, kami pn ambil kesempatan sempena musim bunga ni nk pg tgk tulip. kebetulan sgt2 mase tu masih lagi meraikan Tulip Festival dan nasib kami baik sbb tulip tulip masih lg ade dan berkembang kembangan.

Kebiasaannya utk pesta tulip di Istanbul ni tempat paling dituju org ramai dan pelancong adalah di Yildiz, Gulhane Park dan Emirgan Park. Hanya Gulhane Park saje yg paling dekat so kami pg situ jela. Itupun dah berpinar mata tgk tulip mcm2 warna dan bentuk. I SWEAR IT'S THE MOST BEAUTIFUL PARK I HAVE EVER BEEN TO!

Sesampai je rase nk menjerit sbb cantik sgt. I am a BIG and die hard fan of flowers so mmg rase mcm nk tido situ and xnk blk.

Ni on da way nk ke Gulhane Park tu..view along the way. Only take us around 5 to 10 minutes sahaja.








This is at the entrance of the garden. Ramai yg berjualan. Ade buah berangan, jual churros, roti ape tah and also buah zaiton. My mum bought the buah berangan and x sedap katenye hahaa..keras dan tawar.






Time ni tulip dah x bnyk sbb kami pg dah di hujung festival. tp masih ade lg la stok2 akhir. Itupun dan cantik bangaattt.







Abaikan tudung ku yg dah terkembang dan terkelepot tuh


Belanja selfie je la ye sbb yg lain sume sebok menangkap gamba sndiri. But my faveret photo of all:






And this!!




And this!!


Hehehehe


Park ni agak besar jadi kami x abiskan smpai ke hujung. Park ni actually bersebelahan je dgn Topkapi Palace tp kami x plan nk pg situ lg. Perjalanan diteruskan dgn menyusuri sekitar Sultanahmet. Utk hari pertama ni xde plan sgt nk kemana mana cume round round je nak amek feel org kate hehehe.

Opppss lupe plak nk update cuaca. Suhu ketika itu dalam 17-19 darjah C. Just nice laaaa. x terlalu sejuk.. Just cukup pakai kot yg sederhana tebal je. Nasib baik kami x pg winter kerana dgrnye tahun ni pnye winter siap snow bagai and sgt2 sejuk (I have had experience vacationing in winter and fuhhhhh never ever after this)

One more interesting fact about Turkey is bnyk sgt kucing comey2 di sekitar bandar. Merata-rata mereka ni ada. Kucing2 ni sume bukan kucing dibela tau tp comelnye dan gumuknyee MasyaAllahhh!

Kalau jalan sket je pasti jmpe kucing. Ni Antara yg sempat dirakamkan:





Kami berjalan jalan lg smpai la ke area Blue Mosque. Sini mcm dataran la ade bnyk pelancong dan burung burung berpeleseran disitu. Ala2 Trafalgar Square London la gamaknyaaa. hehehe.Gamba ni souvenir shop located dekat dgn Blue Mosque, antara masjid yg mnjadi tinggalan sejarah yg bernilai di Istanbul. That day we didnt visit the mosque bcos we planned to do it the next day.



We managed to pass by this very interesting concept restaurant. Tukang tebar dan uli roti tu mmg buat dekat depan tu je. If you notice dekat tingkap kaca tu ade 2 org wanita sedang membuat roti. Mase tu mmg niat nk mkn kt situ tp smpai sudah x kesampaian.




Kucing lagik!


Kami pulang blk ke hotel setelah hari petang dan kaki pn dah nak patah. Campur dengan x cukup tidur dan keletihan lagi. Memang malam tu plan nk tidur cukup2 sbb besok nk sambung perjalanan lagi.

We booked the hotel for 1 night and 3 nights. Knp mcm tu? Sbb mlm kedua dah start join tour ke different region iaitu Pamukkale dan Cappadocia. After 4 days di sana bru kembali ke Istanbul dan sambung bermalam di hotel yg sama.

I think i'll stop here. Besoknye dalam itinerary kami nk menyertai Bosphorus Cruise.

So nntikan next entry ye. Babai


XOXO


0 comments: