Monday, June 23, 2014

My Turkey Trip Part 1

Yeahhh sementara ada masa nih baik guna utk update blog hehehe.

And sementara blom lupe baik tulis cepat2.

Hmm lama dah x menulis ni,cmne nk start ye? Okay, actually plan asal nk ke Sepanyol (Spain) tp sbb harga tiket makin lama makin mencanak canak naiknye, ramai2 sepakat sebulat suara tukar destinasi ke Turki. For me ok saje, kerana I love Turkey also and mmg dah lama teringin nk ke sana pun.

Mase tu Qatar Airways tgh buat promo. Mmg agak silap sbb beli tiket sebelum MATTA fair. time beli tiket tu harga dalam linkungan RM2300 hingga RM2500++.. Kami pegi ade 7 orang tp sume dpt harga lain2 sbb beli waktu lain2.  Kalaula saba sket tunggu MATTA harga boleh jatuh serendah linkungan RM1800..rugi kan??

Qatar selalu buat promo tp rajin2 jugak check dekat Emirates, Etihad, or Egypt. You can use momondo atau wego utk dptkan nilai terbaik utk harga flight. Totally recommended.

Tickets were bought for spring trip. Mcm kire cantikla sbb dgr crite musim bunga di Turki sgt cantik. With the tulips and all. Arrhhhghhhh dahla mmg aku suka bungaa..x sabaaaa

We went for total of 9 days and 8 nights.

Meh kite imbas sejenak waktu dlm flight.



Flight kami pukul 3 pagi so meal yg dihidangkan mcm x berat sgt. Honestly, my verdict for the food is 5/10. Rasenye tawar sket. dahla pagi2 buta selera mmg x berapa nk ada dpt plak makanan tawar x cukup garam nih, adoii mmg x berselera sgtla..mcm x percaya plak monster kuat makan mcm aku ni x habiskan makanan tu.

View mase dh dekat nk smpai.. not bad.

 


Setelah lebih kurang 14 jam perjalanan after transit di Qatar, Doha, kami pn smpai di Ataturk Airport, Istanbul.

Eh lupe pula nk explain sket psl preparation psl trip ni. Hotel, tour sume dah di book dalam sebulan sebelum bertolak. One thing i ade rasa risau sket sbb masalah bahasa. Banyak jugak forum aku pg and rata2 mmg kata akan ade language barrier nnti kt sana. Tp kene tgk tempat yg kite lawati jugak, kalau tourist spot should be no problem. 

We stayed at Ilkay hotel near Hugavendigar Road. So far aku rasa hotel ni sgt ok. Dari segi lokasi sgt bagus, harga kire antara paling murah dan servis yg marvelous. Hotel ni terletak dekat laluan tram "Gulhane". Memang walking distance je kalau nk ke Hagia Sophia, Topkapi Palace, Gulhane Park, Blue Mosque and even nk ke pelabuhan Eminonu pn blh je jalan kaki. Kalau x nak jalan kaki naik je tram tu tambang dalam 3 lira (RM6) selang 2 stesen dah smpai Eminonu (ade ape kt Eminonu tu? akan aku ceritakan nanti yaa)

Ada cerita sket mase tunggu hotel punye shuttle datang ambik kt aiport. Supposedly kalau book more than 3 nights die akan bg complimentary airport shuttle sehala (either nk masa smpai or masa balik) and i chose mase smpai. Masa dh touched down and dah keluar ke balai ketibaan mmg ramai la shuttle2 bas ni punye driver dekat depan tu pegang signage yg ade nama tu kan..cth mcm nilah :


pic source: google


Masa tu takut sgt kalau xde nama aku. Sekali cek pnye cek mmg xde. Puas cari mmg xde. Rombongan sume dah muke cuak. Tp sbb mmg trip ni aku yg handle so xle panik and kene pikir jalan nk setelkan masalah ni. 

Tang tang tu jugak nak cari kedai telefon nk beli simcard. Yang jumpe sume mahal gile smpai 110 lira (RM220) mmg terus x jd beli. Round punye round sekali salah sorang rombongan jumpe simcard utk line AVEA harga 70lira (RM140). jadiklaaa.

Tpi internet x dpt terus, kene tunggu few hours, aduuuuhh sekali lg panick atack. And airport ni xde wifi yeeeee. sbb no telepon hotel x simpan dlm buku nota, hanya ade dlm emel. Mase tu dah berpeluh lari sana lari sini, pegi tnye2 orang dan mulalah masalah bahasa ni.pg tnye dekat tour agent mane tah,die siap cakap "have u pay your hotel?" aku ckpla after dh smpai hotel baru bayar, pastu die kata " if you dont pay hotel, they wont come"

I was like whatttt???? xkan mcm tu cara kt sini?? sempatla terduduk sekejap memikirkan penyelesaian, sekali ternampak tourist information. Fuhhh punyelah panik smpai x terpikir nak pg situ. Nasib baik berjaya dptkan nombor hotel dari pakcik tu. Sekali die x bg pakai phone die, die suh pakai public phone and phone kt sana x pakai coins, kene pakai kad. Kenelah pg beli jgak.Hp still x bole pakai sbb kene tunggu dlm few hours. Last2 dpt call org hotel and die kata suh tunggu dekat2 bahagian Pertanyaan.

Tunggu punye tunggu dtgla driver shuttle tu muke die mcm agak bengang sbb katenye die dh tunggu lama. Aku cakpla aku x nmpak pn kauuuuu kt situuu.. die kata die ade kt depan tu..argghhh sabo jela.. tp xpelah yg penting die dh smpai. Kami pn bergerak ke hotel.

One thing i noticed was the driving culture kt sana mcm tuttttttt! hahaha mmg lawakla..bawak mmg mcm nk accident je rase. laju dan agak merbahaya. kami sume bising kt driver tp driver tu x pandai cakp BI langsung cume tau cakap "No Problem" sejuta kali. hahaha

after selamat smpai ni lah pemandangan dari bilik...fuhhh lega yg amat..





Berakhir dugaan no 1..utk seterusnye...bersambung akan datang


XOXO


0 comments: