Friday, May 17, 2013

Serdang House Reunion!

Hehehe why i called it Serdang house? this is way back when i studies at UPM before. Sempatla merasa duduk rumah sewa.

Sonok weiii dok umah sewa. Macam2 ragam. Best ngn x best. tapi yg best lagi banyak dari yg x best la. huhu..

Penghuni rumah asalnya ada 6 owang. tapi bertukar2 dari masa ke semasa. berkurang xde tapi bertambah ada. kejap bilik no 1 seludup masuk yang si A, bilik 3 pun seludup masuk masuk si B plak..hahah lucu2.

Tapi kan, before nk share gambae2 reunion ada bbrapa isu tetang sewa umah ni nak dikeutarakan:


  1. cth mcm umah kite kan.. (eceehh guna kite-kite la pulok) kadang2 bawa kawan dok menumpang kt situ, xdela duduk lama,maybe sebulan dua cmtu. patutkah "penumpang2" ini turut bayar sewa?
  2. kalau parking kete hanya muat satu and yang bawa kete ade lebih dari seorang, cmne jalan yg lebih adil utk bahagikan parking keta? gilir2 ke cmne?
  3. kadang2 ade seorang due penghuni jenis jarang2 blk umah and maybe dlm sebulan blk 3-4 kali je.bile time bil elektrik/air sampai,die hesitate nk bayo sbb katenye jarang gile balik so mmg x gune sgt air/elektrik,so cmne nk kire tu?die x yah bayar langsung or kne stick byr juga bahagi ikut penghuni sbb nk bahagi2 ni mcm lecehla and mcm x reti jek?
  4. ade yg jenis mmg x reti langsung jaga kebersihan.ini. kite rase mmg isu biase dlm suasana sewa rumah ni. to me senang je..at least if u are not the cleaning type, dont make mess. maksudnye kalau dah tau x reti mngemas, jgnla buat semak.or at least nk buat jugak, buatla dlm bilik sndiri. lg contoh, kalau dh x reti kemas dapur lepas masak, so jgn masak. bekas2 makanan tu kalau x reti nk buang cepat takut berulat, jgn makan kt umah,makan je kat luar. kalau x reti2 nk buang sampah, jgn guna tong sampah tu.senang kan?
  5. kalau sape2 jenis rajin masak tu, mmg masak utk diri sndiri je ke or satu umah? kalau nk masak utk semua mcm banyakla plak belanja tp kalau nk masak utk sorang rase seganla plak sbb dah kluar bau bagai kan?lagi2 time blaja ni sume la spesies jenis kebulur smacam. Sbb ade gak buat style kumpul duit tiap2 minggu and buat aktiviti masak sama2. tp ade jenis yg x rajin makan rumah and xnk contribute tp time makan die gak nk melantak?cmno tuh?hhihiih
  6. Just to share and bukan nk burukkan sesiapa, when tibe musim cuti semester, umah tu mmg kadang2 diberi je kat mmber2 nk tumpang semalam dua kalau nk lepak2 kan. nak dijadikan cerita, me and other tenants saje je blk jenguk sekejap nk tgk2 umah tu. at that time i know one of my friend (not tenant) dok bermalam kat situ. tapi bila ketuk2 pintu bilik, die mcm tperanjat tgk kami ade and hesitate je nk bukak pintu. rupe-rupenye die bawa sekor jantan masuk rumah daaaa.. terperanjat bukan kepalang diri ini.dahla rumah tu mmg dekat housing area yang banyak family. nasib baik x kene tangkap basah. akibatnya, another tenant sgt kecewa dgn perkara ini dan decide utk pindah masuk asrama balik. so x pasal2 kami kene byr lebih sbb dah kurang sorang tenant.

Anyway itu antara isu2 yg biase terjadi bila mnyewa rumah ni. bannyak ragamnya. tapi antara yang best:

  1. blh study kat living hall ramai2 and feeling die tu lainla sbb blh pasang lagu nyanyi sama2 konon tensen blaja x masuk ape pun hahaha.
  2. duduk serumah ni blh kata susah senang sama2 la, mungkin bonding die lebih ketat kot.
  3. blh masak sama2 nak buat makan2 ke ape ke. 
  4. mase tu banyak blaja pasal bende2 yg xde kalau dok kat asrama. cmne nk save duit, nak bayar sewa, nk bayar bil, nk masak sndiri, basuh baju sndiri,blh bela kucing and jage sndiri (my dear Norris).
  5. kalau time kepala masuk air, kul 12 malam pegi jalan kaki ramai2 pg lepak mapley (mamak) and dok bergosip for hourssss
  6. x ade curfew! hahaha itu antara yg paling best
Hmmm bile ingat2 balik, best sbnrnya duk rumah sewa time blaja dulu. time tu semua budak2 lagi kot..umur pun x cukup lg. once a while i do go back to visit just to reminisce the good old times we had back then.

okla cukup ngn mellow2 ni..

last week we all managed to organize our reunion. it was quite last minute but almost all of us made it.

6 of us came. 4 already married. 3 already with kids! . the other one her wedding is just around the corner and one more is planning already.ohhh how time flies!!

Fikir2 mane tempat yg ssuai akhirnya "Fullhouse" jadi pilihan. we went to the one at Sunway Pyramid.

Enjoy the pics.


















Amboi kalau time gossip mmg x ingat dunia dah!




We got the largest table there is since there were total of 14 including kids. hehehe





















Yeayy..next! is a short short get away i guess?


XOXO



Thursday, May 16, 2013

Devdas Nyerrr

This is just for fun hokay..

I was browsing the youtube and suddenly came across one of Devdas video clip. Its the song "Silsila Ye Chaahat Ka". i have to admit i really like the song and the choreography. grand sgtttt

But x sangka plak ada yang buat Malaysian version. "heroinnya" ialah local singer Syazliana, kenal x? die ni xdela femes sgt tp ade la satu masa dulu naik sket nama die.

The video below is the original video clip from Devdas



and next is the video made locally.



i have to say kudos to the cinematography or whatsover the terms that they use,lighting props sume cantik..not bad. tapi....

kenapa kaku sgt cik kak oii... bukanla nk compare ngn video asal tp a tleast muka tu tunjukla expression sket.

i used to be a dancer too representing my college and xdela pro sgt menari ni tp bab2 expression 

muka sgt penting ok.baru "hidup" sket tarian tu.


 just selingan di hari Khamis. :)


XOXO


Saturday, May 11, 2013

Post GE13

Haiyo..


dah lama lepas kot?still nk tulis lagi keeeh? hehe.actually ikutkan sehari lepas GE13 dah nak tulis tp asyik tlupa. Eventho masa tu tgh membuak2 naik semangat kenegaraan gitewww kannnn. Anyway takkan ku reveal my preferences for any party/side, but i cant help to express my dissapointment with some people who LOVE to spread lies & slander ikut sesuka hati dia.

Apatah lagi di zaman sekarang di dalam media sosial (eceehh) everything can be widely/easily spread. Betul x betul tu dah jadi belakang kire. yang penting berita tu kontroversi sket, blh kasi hangin certain2 pihak,mmg seronokla manusia2 ini mengongsi. Tak payah selidik sumber, tak payah tanya yang lebih bertauliah, tak payah pikir akibat, butang "Share" segera ditekan.

Tak terpikir ke kalau ape yg kite kongsi tu mungkin ade yg mmg fitnah semata. X ke dosa besar yang oiiiii. Dosa memfitnah lebih besar dari mmbunuh tau! Kenapa tak after GE13 ni, be profesional and masih mengekalkan perpaduan di kalangan kita semua. Xde untungnya asyik bergaduh je. Rakyat rugi negara pun rugi jugak.

But politik is politik. Dah mmg mcm tu asam garamnye kot. Kalau x tuduh menuduh, fitnah memfitnah, bohong membohong dendam sesama sndri mcm x sah. Ya Allah semoga ko mengekalkan keamanan di bumi Malaysia ini. Berilah petunjuk kepada yang benar dan yang batil. Semoga kesilapan dahulu tidak diulangi lagi dan marilah mewujudkan negara yang telus, amanah dan berlandaskan agama Islam yang sebenarnya.

Ok cukup2 membebel. Diharap semua di luar sana jangan henti2 berdoa supaya negara Malaysia aman sentiasa.

Amin.


XOXO

Friday, May 03, 2013

Nurita Harith Lebaran 2013 - Lookbook

Waahhh dah nk kluar koleksi raya dah ke?

ohh maiiii..x le nk excited sgt. Puasa pn blm abis ganti lg (ehem ehem)

Browse punye browse i remembered Ms Alia told me about Nurita Harith's collection for raya 2013.

Ok..without further adue.. Let's!









My personal fabourite! (sedikit similarity ngn past collection if im not mistaken.white top with floral skirt)






photos credit to Nurita Harith's FB


Design NH ni i noticed simple je. Sweet2 gitew. Nampaknye design short top & peplum masih lg hot yeee..

I emailed her team and workmanship starts from RM950.00.

So kalau bminat silalah email mereka di contact@nuritaharith.com 


XOXO


Wednesday, May 01, 2013

JLuxe & Demi Couture by Jovian Mandagie

It's back. The Jovanista fever is back!

Okay i know im a bit left behind hehehe. but it's ok. because this year, not gonna buy them. You know, its the cutting issue thingy.

Almost all of the collections carry the same range whereby only color & material are different.

Ohh and this time ade addition Demi Couture collection.

So, let's!


The Jewel




The Jova 





The Jules





The Janella




The Jachynta 




The Jovve




The Jheryl





And now it's the Demi Couture collection!to be honest im quite impressed.




From left Lauryna, Lasabrina, & Lauraine




From left Layla, Lenara & Lagiena


 all photos credit to Jovian's website.


 For hijabista fret not because Demi Couture collection ni blh customade sleeves either short sleeve, 3/4 sleeve or long sleeve.


Ohhh tgk lama2 mcm gugur jugak iman ni nk cekup satu, lagi2 si Demi nih..ohhhhh

Xpe2..nnti ramai Jovanista dpt baju masti ade yg jual blk harga murah..mcm i dulu! hihihi


XOXO