Friday, May 17, 2013

Serdang House Reunion!

Hehehe why i called it Serdang house? this is way back when i studies at UPM before. Sempatla merasa duduk rumah sewa.

Sonok weiii dok umah sewa. Macam2 ragam. Best ngn x best. tapi yg best lagi banyak dari yg x best la. huhu..

Penghuni rumah asalnya ada 6 owang. tapi bertukar2 dari masa ke semasa. berkurang xde tapi bertambah ada. kejap bilik no 1 seludup masuk yang si A, bilik 3 pun seludup masuk masuk si B plak..hahah lucu2.

Tapi kan, before nk share gambae2 reunion ada bbrapa isu tetang sewa umah ni nak dikeutarakan:


  1. cth mcm umah kite kan.. (eceehh guna kite-kite la pulok) kadang2 bawa kawan dok menumpang kt situ, xdela duduk lama,maybe sebulan dua cmtu. patutkah "penumpang2" ini turut bayar sewa?
  2. kalau parking kete hanya muat satu and yang bawa kete ade lebih dari seorang, cmne jalan yg lebih adil utk bahagikan parking keta? gilir2 ke cmne?
  3. kadang2 ade seorang due penghuni jenis jarang2 blk umah and maybe dlm sebulan blk 3-4 kali je.bile time bil elektrik/air sampai,die hesitate nk bayo sbb katenye jarang gile balik so mmg x gune sgt air/elektrik,so cmne nk kire tu?die x yah bayar langsung or kne stick byr juga bahagi ikut penghuni sbb nk bahagi2 ni mcm lecehla and mcm x reti jek?
  4. ade yg jenis mmg x reti langsung jaga kebersihan.ini. kite rase mmg isu biase dlm suasana sewa rumah ni. to me senang je..at least if u are not the cleaning type, dont make mess. maksudnye kalau dah tau x reti mngemas, jgnla buat semak.or at least nk buat jugak, buatla dlm bilik sndiri. lg contoh, kalau dh x reti kemas dapur lepas masak, so jgn masak. bekas2 makanan tu kalau x reti nk buang cepat takut berulat, jgn makan kt umah,makan je kat luar. kalau x reti2 nk buang sampah, jgn guna tong sampah tu.senang kan?
  5. kalau sape2 jenis rajin masak tu, mmg masak utk diri sndiri je ke or satu umah? kalau nk masak utk semua mcm banyakla plak belanja tp kalau nk masak utk sorang rase seganla plak sbb dah kluar bau bagai kan?lagi2 time blaja ni sume la spesies jenis kebulur smacam. Sbb ade gak buat style kumpul duit tiap2 minggu and buat aktiviti masak sama2. tp ade jenis yg x rajin makan rumah and xnk contribute tp time makan die gak nk melantak?cmno tuh?hhihiih
  6. Just to share and bukan nk burukkan sesiapa, when tibe musim cuti semester, umah tu mmg kadang2 diberi je kat mmber2 nk tumpang semalam dua kalau nk lepak2 kan. nak dijadikan cerita, me and other tenants saje je blk jenguk sekejap nk tgk2 umah tu. at that time i know one of my friend (not tenant) dok bermalam kat situ. tapi bila ketuk2 pintu bilik, die mcm tperanjat tgk kami ade and hesitate je nk bukak pintu. rupe-rupenye die bawa sekor jantan masuk rumah daaaa.. terperanjat bukan kepalang diri ini.dahla rumah tu mmg dekat housing area yang banyak family. nasib baik x kene tangkap basah. akibatnya, another tenant sgt kecewa dgn perkara ini dan decide utk pindah masuk asrama balik. so x pasal2 kami kene byr lebih sbb dah kurang sorang tenant.

Anyway itu antara isu2 yg biase terjadi bila mnyewa rumah ni. bannyak ragamnya. tapi antara yang best:

  1. blh study kat living hall ramai2 and feeling die tu lainla sbb blh pasang lagu nyanyi sama2 konon tensen blaja x masuk ape pun hahaha.
  2. duduk serumah ni blh kata susah senang sama2 la, mungkin bonding die lebih ketat kot.
  3. blh masak sama2 nak buat makan2 ke ape ke. 
  4. mase tu banyak blaja pasal bende2 yg xde kalau dok kat asrama. cmne nk save duit, nak bayar sewa, nk bayar bil, nk masak sndiri, basuh baju sndiri,blh bela kucing and jage sndiri (my dear Norris).
  5. kalau time kepala masuk air, kul 12 malam pegi jalan kaki ramai2 pg lepak mapley (mamak) and dok bergosip for hourssss
  6. x ade curfew! hahaha itu antara yg paling best
Hmmm bile ingat2 balik, best sbnrnya duk rumah sewa time blaja dulu. time tu semua budak2 lagi kot..umur pun x cukup lg. once a while i do go back to visit just to reminisce the good old times we had back then.

okla cukup ngn mellow2 ni..

last week we all managed to organize our reunion. it was quite last minute but almost all of us made it.

6 of us came. 4 already married. 3 already with kids! . the other one her wedding is just around the corner and one more is planning already.ohhh how time flies!!

Fikir2 mane tempat yg ssuai akhirnya "Fullhouse" jadi pilihan. we went to the one at Sunway Pyramid.

Enjoy the pics.


















Amboi kalau time gossip mmg x ingat dunia dah!




We got the largest table there is since there were total of 14 including kids. hehehe





















Yeayy..next! is a short short get away i guess?


XOXO



0 comments: