Sunday, November 25, 2012

Istanbul Aku Datang

i watched it.

Eventho i'm not an avid fan of Lisa Surihani.

But before that i got to meet my beloved nephew. Gosh he is so big now..going "taa taaa taaa taa" as his current language..can't wait for him to begin talking..



with his new toy..he was so excited and looked like he wanted to swallow that thing.



Wearing my favorite MANGO stripe t-shirt with MANGO blue pants..plus the Arzu pashmina i borrowed from SIL..








Ok back to the movie.

How would i rate it?hmmmm..for a Malay movie..consider oklaaaaa..

The storyline very simple je. very straightfoward.

The major point yang dipertaruhkan of course is the location..Istanbul..

im going to be brutally honest here. whatever opinion that i will express here strictly from my own personal perspective.all comes from my humble knowledge yang mmg x seberapa ni.

One thing i notice about Malay drama/movie is they lack of good script. And the storyline sgt lemah. Terlalu mudah nak mencari kesilapan atau mempertikaikan setiap babak yang dipertontonkan.

Dont get me started dengan drama melayu yang asyik kluar skrip projek juta-juta, kluar nama pangkat dato sri/tan sri saje, kisah hidup orang kaya yang jahil,kalau miskin tu plak dramatik sgt sampai meleweh leweh pun ade.

Atau dengan erti kata lain..kalau baik tu, baik sgt..kalau jahat tu..jahat sgt.

Ok..again..back to the movie.

Movie ni xdelah mcm kelemahan2 di atas tetapi ade certain2 expression dlm babak filem ni mcm dibuat-buat. And honestly i dont think so crite ni kelakar pun. especially bab gaduh2 manja Dian (Lisa Surihani) dan Harris (Beto Kusyairi) masa mereka mula2 jumpe...i dont think so chemistry mereka kuat in this movie. level lawak dlm crite ni very minimum..

jalan crite ..x tunjuk sgt Dian tu sempat belaja kursus bahasa die tu ke x...tau2 bile dh kecewa ngn Azad (Tomok) , Dian terus amek keputusan nak balik Malaysia..

Dari segi lakonan tu Lisa mmg okla blakon cume sometimes mcm ade yang dibuat2 or she's trying too hard so nmpk x natural..Beto mula2 x best tp lama2 better sket..Tomok mmg agak keras kayu sketla cume time die pujuk Dian adela nmpak ok sket..

And i notice Bernard Chauly ni kureng sensitif sket bab2 agama ni..taula die bukan Islam tp dah pelakonnye tu pun Islam so x sangka ada gak skript2 yang boleh diconsiderkan mcm ....jahil kot

ade adegan bile Dian dah smpai Istanbul die nk sgt dok serumah dgn Azad tp Azad x bg..si Dian punye bongok boleh tanye knp Azad ni x bg..Azad ni pun kne explain sbb x manis dok dengan laki. Si Dian blh lagi menjawap buat ape nk fikir ape org kata sbb dorang bukan buat salah..

X salah??dok serumah ngn laki x salah?mana punye mazhab ko pakai daaaaaa..

pastu blh ade adegan Dian update blog die and express die x puas hati cakap Azad tu paranoid sgt x bg duduk dgn die..i mean..i knowla kalau kat KL tu fenomena dok ngn bf mcm dh biasa (eventho it's wrong) but still x pyhla tunjuk kt dunia yg ko tu jahil sgt..

and one more adegan whereby Dian pg visit Azad dekat kampus..jumpe2 trus peluk.. (Yusry gile sporting nye kauuu!) and Azad kata knp peluk2 die.. Again Dian tnye soalan bodoh knp x blh peluk sbb kat Malaysia blh je peluk.. Azad pun jwpla yg Turki ni negara orang and negara Islam so die seganla..

 Dalam hati aku bertanya Malaysia tu bukan negara Islam kah?

Ok last one, malam terakhir Dian di Istanbul si Harris ni nk bwk la Dian g jalan2 keliling bandar..dibawak nye Dian berkelah bsama2 family mamat yg bekerja sbg model untuk buku kanak2 die tu.. sampai2 kat park tu dah sah2 waktu maghrib sbb dengan jelas azan Maghrib sedang berkumandang..tp dorang trus selamba bersuka-ria , makan2, berjoget2 bersama-sama mcm menggambarkan seolah-olah x hormat langsung waktu Maghrib.. i mean kalau x nk buat adegan solat ke ape ke xyahla buat adegan tu waktu senja..sbb isu2 mcm ni mmg akan dipertikaikan..

Actually dari movie Pisau Cukur tu i already notice si Bernard Chauly ni mmg suke menggambarkan org2 melayu yg mcm x paham agama..pakai seksi2, hubungan sejenis ditonjolkan dgn sangat jelas, yes sume yang dipaparkan dlm movie2 die tu mmg berlaku dlm dunia realiti tp adakah itu yg kite nk tonjolkan pada masyarakat?

well enough of isu2 serius ni..i know die buat filem ni nk happy2 tp x ble nk abaikan certain2 isu yg blh mmbawa implikasi lebih besar..he just need to be more sensitive..at least that's how i feel.

errr..i hope u all faham ape yg i cuba nk sampaikan..jgn salah faham ye bg peminat2 Lisa ke, Beto ke..Tomok ke..this is just my opinion.


Rating: * * * out of  * * * * * (3 out of 5)


sekian saje review saya pada kali ini..huhu..

till thennnnnn...


XOXO

4 comments:

Rina Hamid said...

i totally agree with u dear..like seriously..xkan basic islam pun xtau..hadoiii..

DalilaMian said...

tula..ade rasa kurang selesa bile tgk filem tu...bukan ape cuba kalau non-muslim tgk filem tu msti die pikir eh org islam sndiri xnk ikut ajaran die..xke dh bg wrong impression tuh?

noornazuha said...

cliche....filem melayu..pertaruhkan scene cantek cantek laaa kot.....kalo x,org tak dtg tengok.....

DalilaMian said...

kakwa: pls dont let me start with dalam hati ada taman..choiiiiiii