Tuesday, August 28, 2012

Travel Tips...Tips Ke??

I got some frens asking about my experience when i traveled oversea.

Alhamdulillah so far i managed to travel to more than 8 countries which located in 3 different continents.

And of course i do hope (highly!) the number will increase (am working on it!)

Obviously one of my passion is to travel.

Why?

Due to soooooooooooooooooooooo many reasons.

Antaranya adalah to see the world outside. Im the kind or person who like to see places, see people. So many things you can learn from it.

You can learn people's culture, their language, etc..

to me yg paling menarik adalah weather nya, infrastructure nya and lifestyle nya... very fascinating.

weather is because negara kite 2 musim je..so sampai kesudahla ko xkan rase lg 2 musim tu kan..obviously kne pg luar br dpt merasa. so far winter dh rase..cukup!tobatttt xmo dah...however it was a beautiful experience if u ask me.... same as spring...MasyaAllah cantiknyeee!!!

infrastructure nye plak dr segi transportation..mcm europe i cukup tabik how they manage they transportation.. in london tu depends dgn tube (train) pun dh cukup..x de kereta pun xde hal lahhh. and they really restrict org nk bw kete masuk bandar so traffic jam tu mmg very controllable..so nk travel within london no hassle at all. perancangan dari segi tu mmg sgt teratur. Thats why people dont really depend on car bcause public transport mereka dah sangat bagus. ko dok ceruk mane pun still bole dpt train. it's reliable and reachable!

how i wish Malaysia (KL to be more specific) mcm tu jgak..

lifestyle?hehehe..ini merangkumi mcm2..fashion, eating, shopping..

Kat oversea expecially in Europe and US disitulah makbapak segala about fashion. Kebanyakkan fashion designer lahir dari sane..sooooooooo mmg kalau duduk sane setakat nk beli handbag Gucci/LV atau kasut Jimmy Choo tu no hal lahh.. sbb jauh lg murah..lagi2 kalau earn kt sane...mmg tiap2 bulan aku beli handbag sebijik kauuuuuuu. actually itu antara tarikan paling kuat..i suke shopping nokkkkk sooo kalau ade duit and duduk sane mmg gile dibuatnyeee..

Itu antara sebab2 why aku suke g mengembara (eccehhh mcm musfir plak bunyi). Bnyak sgt bende nk tgk..nk explore..nk discover..

But im not saying Malaysia x best (before ade org hentam/komen cakap aku ni lupe diri kannnn)..cmne best pun oversea, Malaysia ttp di hati..tanah tumpah darah..tempat bermain,berkahwin dan etc.

What im trying to say is that kalau ade peluang pg lah tgk dunia luar..ull appreciate it.

Also its really good if kita dpt tukar2 pengalaman dgn org yg same minat travel ni. ...boleh faham knp sanggup spend riban2 nk beli flight tiket,tempah hotel bagai. headache nk create itinerary sndiri sbb xnk harap travel agent (mahaiiii laaa)

I met some people who doesn't get the idea of spending money to travel.bg dorang itu membazir. dengar je crite tiket 2-3 ribu trus cakap  "isshhh mengarutlah"..."x kuase aku nk spend bnyk mcm tu"... "makk aiiii balik makan pasir le jwpnye".. well..itu terpulang..pendapat masing2..duit pun masing2 kan..so xde hal.

Like me antara tips kalau nk travel ni i like to do research..a lot of research..start dari harga tiket flight, transport kt sane, hotel, ape/mane nk makan, tempat nk lawat, money exchange mane nk tukar bla bla bla..

i m not really into travelling with agents..im independent kotttt.hahah perasann.

kalau dulu suke sgt mase Airasia still ade route pg London & Paris. tp skrg hampeh dah ditarik blk.so kne harapkan airline middle east jela..actually MAS pun quiet ok kalau die buat promo..blh tahan harganya and definitely will opt for MAS kalau harga tgh promo..service tip top!makanan best!

for flight ticket price i like to survey kat WEGO. compared to other flight search engine, wego ni blh buat comparisons tanpa kluar bnyk2 window... sume kluar kt satu page je so senang bangat. trus blh dpt mane airline offer harga paling murah utk certain dates yg uoll letak. very very useful.

Kalau utk hotel ade a few yg aku suke. antaranya AGODA, Booking.Com,HotelClub, Venere.Com, Wotif.Com..itu antara i paling sukewwww. customer service pun bagus..cepat reply and review hotel2 dorang sume blh dipakai. When booking a hotel, try to book yg close dgn public transport,,itu crucial..jgn main tibai nk yg murah tp nk cari kemain susah..buang masa jeee..like for me i will search in hotel seach engine first, then try cari kalau hotel tu ade website sndiri..and then masuk Tripadvisor utk tgk ranking and additional review..so br ade better picture before nk book.

and for those yg nk travel time summer, sila book awal sbb confirm full and harga mencanak naik.

And utk tempat makan plak..mmg susah la nk cari masak lemak kt sane kan..so normally we go for middle east restaurant..mostly halal. seperti biase kalau book hotel biase xde dapur kan..just boleh rebus megi jela..so bawakla bekal megi lebih sket..trust me smpai je sane lidah ni tetiba craving nk pedas2 nnti..
if in lodnon agak senang nk cr restoran melayu, tp in other part of europe like paris, geneva..brussels ke..mmg susah...before pg survey kt tenet mane ade provide halal meals..penting tu sbb while in Paris i forgot to survey so we ended up walking almost half an hour in freezing cold weather to cari halal restoran.

allocate dalam min 7euro -15 euro (if kt europe la) for each person per meal.. kalau dlm RM dalam 30-50 hinggit la sekali mkn. itu x campur mkanan kunyah2.

lain cerita kalau book apartment..boleh jimat dgn masak je kat dapur..alaaa nasi putih ngn telur kicap pun dah kire sodapla tu kannn.

for now itu je tips yg dpt diberi..hopefully bguna pda nusa dan bangsa..insyaAllah nnti ade lg post utk tips2 menjimatkan duit ketika bercuti yaaaa..

till then..kudoss..


XOXO

3 comments:

love for life said...

hai dilla, i plan nak pegi australia, agak2 u how much i should spend?

Anonymous said...

Nice tips..and u r very adventurous setting ur own itinerary..looking forward for more travel tips from u!..

DalilaMian said...

loveforlife:which part dear?depends on u nk buat ape.mcm i dulu pg gold coast and kat situ bnyk theme park so bnyk spend at byr tiket masukla..bnyk bende kongsi2 with family members mcm hotel and sewa kereta.so i spend total x smpai 2k pun (x masuk tiket flightla)..agak jimat disitu lg2 i amek apartment je so blh masak.

anon:tq!keep reading as i will update more..