Thursday, June 14, 2012

Of New Skincare

Smlm tgk Diva Universal channel tu..ade this one spokeperson kulit die mak aiiii..mcm telur dikupas..

Cantik mak jelessss!!

Sudahla licin,halus,mulus mcm xde cacat cela..flawless..

tp nak dpt kult cantik ni ade few option je (mengikut pemikiran aku sendirik lah)

  1. genetik (of kosla itu di luar bidang kuasa..so sape2 yg mmg dilahirkan kulit dah cantik syukur alhamdulillah..x pyh pening2 pikir nk pakai pencuci muka ape)
  2. pemakanan..(ini pun penyumbang utama..banyak makan buah & sayur ,minum bnyk air kosong) dan jugak amek supplement (kenelah tambah sket amek vitamin C dan E..elok utk kulit)
  3. Chemical & your lifestyle (persekitaran yg kotor cthnye asap rokok,asap kete,lori bas etc..yg blh meng"affect"kan kondisi kulit and also alcohol)
  4. senaman (ni pun satu,bile kite bersenam,toksik & peluh kluar, lemak dibakar so mmg glowing kulit ko nyah kalao rajin exercise)
  5. the right skincare (ini teknik try and error ye..setiap org kulit lain2 so kene tau product mane yg sesuai ngn kulit masing2)

Actually i want to talk a bit psl point no 5. Yeee..sebab ape? sbb aku br tukar skin care daaa..

hehe patutlaaa.
for the past 12 years, dah mcm2 skincare aku cube konon2 nk maintain kulit muke tulus dan mulus kannnn.

kalau disenaraikan mmg panjanglah:

sirna sari,natasha,tia amelia,clean & clear, simple, balqis, biotherm, safi, lancome, loreal, ZA, Belina dan ehh mcm2 lglila smpai x ingat dah.

tp xpe,point di sini bukan nk korang tgk senarai sejarah pencuci muke tp just nk kongsi pembelian tbaru je..

my last pencuci muke is Sebamed. disyorkan oleh seorang gay friend aku..dgn penuh semangat die cakap almost all skincare yg ade di muka bumi ni semua mengeringkan kulit dan x bagus utk jangka panjang.

teori die adalah: sometimes pencuci muke yg kite pakai tu mmg mnyebabkan minyak hilang dr muke so xla nmpak mcm minyak kt muke tu blh buat masak kan?tp indirectly muke kite mngeluarkan arahan kepada badan utk produce more oil sbb muke kan dah kering dek sbb pakai pencuci muke yg mengeringkan td tu...so actually muke kite akan jd lebih bminyak dr sblumnye.

hmmmm..betul gak kan?mase tu mmg blh pakai la teori die tu.

but that was 2 years ago..so sepanjang 2 tahun lepas i only used Sebamed. nk kate x bagus pn xdela..nk kata bagus pn x juge.

sebenarnye die x merosakkan dan x jugak mencantikkan kulit aku.

so rasenye itu x cukup. i need to change. changes are good..rite?

and apatah lagi bile membaca entry blog akak aku ni,terus teruja gitewwww..

so last 2 days merangkakla pg OU..pergi ke kaunter and chit chat sket ngn SA tu and finally seal the deal..

heheh cehhhh mcm kontrak plak. die letak sket sample kt tangan..makk aiii..lembutnyeeee..sejuk plak tu.

die tgk2 muke aku and spt dijangka die kata muke ku ini combination skin ade kering ade bminyak.

utk skincare die ade utk hydrate biase punye, hydrate plus whitening and utk oily face kot kalau x silap.

so to be safe aku amek yg hydrate biase pnye jela.tp nk beli pencuci saje dulu ke or set?almaklumlah duit sekarang x ramaiii.

tp nasib baik aku bijak dengan btanye psl trial set..adepunggg..SA tu x ckp awal2..ni msti kes suh beli set trus ni..rm600++ kott..choiiiiiii.

so nasib baik ade trial set..ade pencuci (75ml), softener lotion (100ml) (ala2 toner tp pekat sket) and day moisturizer (30ml)

die ade moisturizer mlm gak tp x letak dlm trial set so die bg sample kecik 7ml utk jenis biase and light (x bmiyak punye base)

regenye adalah rm159..okla kan..kalau beli set besar katenye blh tahan 1 setengah bulan smpai 2 bulan..mcm x pcaya je sbb my sis kate die dah sebulan pakai mcm x luak jee.so pandai2 la kan..sbb die jenis berbusa (heheh pandai2 la korang guess ape maksudnye) so pakai sket je cukup..nk cube tahankan sampai 6 bulan bole??hahahah gile bakhil.


isi borang konon2 nk jd ahli..kalau bagus product nye blhla beli lg kalau tak bagus tu paham2 sndirik jela ye.





ini die trial set nyerrrr.











Ni lah die sample tk moisturizer utk malam....cinonet je kan..3 -4 kali sapu abis daaa.




so dah pakai 2 hari apa komen saye?

maybe too early to say..buttt..physically mmg x nampak lg..tp rase lembap sketla kulit muke ni.

mcm lembut and refreshing sketla kulit ni expecially after basuh..

tp xpe..give me at least 2-3 weeks and kite nntikan hasilnye.

Pengembaraan Dora the Explorer pun bermuleeeeee..

XOXO



2 comments:

love for life said...

aiyo most of the product yang u pakai i pun dah pakai. cannot go with that. until now stil cari yg sesuai.

DalilaMian said...

loveforlife:haha..if this one doesnt work out,my search continues!