Monday, January 31, 2011

Annual Dinner

Last week I had my company dinner at MO..Siyes xtau nk pakai ape..dah tema "Red Carpet Affair" pulak dohh..sudahhh..


Serbey punye serbeyy dapatla this idea nk buat dress..sumpah this is my 1st time nak buat dress sndiri nih..hahahah..



Im not her fan but somehow I think she has a good sense of fashion and she's very chick..

















So inilah inspirasi saya utk dress malam itu...




Hantar pun dekat akak taylor yg dah biase sangat buat my baju kurung..she never do dress before,.but she was so excited to do my baju hahaha..1st trial katenyee..








Overall oklah.,.sesuaila ngn harga dan masa suntuk yg sgt last minit itu..I bought the material from MAYA..the same place I bought my material for engagement..silk chiffon..loving ittt!










That's alll..tata



XOXO



Tuesday, January 25, 2011

The List & The Thought

Tibe-tibe mak terasa nak letak je checklist yg haru biru ni kan? hentam ajelaaa. Checklist ni sangat penting eventho nampak mcm asyik kene letak je kan sbb actually boleh ingatkan kite tentang ape lg yg masih pending..

  1. Tok Kadi/Jurunikah
  2. Kursus Pra-Perkahwinan
  3. HIV Test
  4. Borang segala borang
  5. Venue (solemnization + reception)
  6. Catering(solemnization + reception)
  7. Theme(solemnization + reception
  8. Decoration + Handbouquet (solemnization + reception)
  9. Canopy(solemnization + reception)
  10. Dress (solemnization + reception)
  11. Dais (solemnization + reception)
  12. Make-ups (solemnization + reception)
  13. Invitation list (solemnization + reception)
  14. Hantaran Items (his +hers)
  15. Hantaran Decoration
  16. Invitation Card
  17. Cincin/Gelang/Rantai (either one nak semua pun boleyyy)
  18. Door Gift (Reception)
  19. PA system (Reception)
  20. Emcee(Reception)
  21. 5-piece band (Reception)
  22. Photographer + Videographer (pre-wed + solemnization + reception)
  23. Accommodation for both family yg datang dari jauh

Yess...finally dapat jugak came up with my checklist sendiri..for both nikah and sanding. Rasenye ade lg kot yg ttinggal tapi takpelah nanti2 ingatla kot.


Actually i already started asking around..mcm2 la. catering,wedding planner,dress,photographer and videographer pun nak jugakkk.make-up (dah bayo deposit pung) and etc.. Some of them still pending answer and some aku yg still pending buat decision huhuhuhu..


Fuhhhhh..memang sgt penat and pening buat preparation kawen but i tell u..at the same time its damn fun..Tapi I wish I didnt hv much time for the preparation tau.Why? because the more time u hv,the more things u nak letak kt weddingg u..aduhhhhhhh..


Like last weekend I had a get-together with my long-time bff yg baru balik bcuti kejap kt Msia ni and we talked a bit about wedding preparation ni,she said mcm die dulu ade 3 bulan je before nak kwen utk buat preparation..Can u imagine?? But actually sbrnye mmg nampak mcm suntuk tp ok je lagi senang tak pyh pikir itu ini hamek je ape yg ade. Jadi jugak..Kawen je..Kekal sampai sekarang.. Alhamdulillah


Ni haaaa back to my story,nampaknyeee banyak keje lg nih..I've done la my research gak psl2 wedding ni..Sebenarnye berblogging dan jugak berinternet ni x dinafikan has helped me a LOT of giving me the infos and ideas on how to prepare for ur wedding. Especially for B2B yg busy bekerja and takde mase sgt nk kluar kesane kemari nak menanya2 vendor itu vendor ini kan..Dengan kuasa klik di hujung jari ni is such a convenience to me.


Angan2 nye tinggi melangit,itu nak,ini mau..tp kene ingat kudrat tu sampai mane..i always remind myself about this..Biarla majlis tu still nampak cantik dan sedap mata memandang tp at the same time xnk membazir..Yelah,kalau ikutkan semua nak pakai the best..wedding planner nak pakai si polan tulah,baju nak designer inilah,venue nak kt tempat grandla..tp to me..still..kalau betul2 mampu ape salahnye kan..once in a lifetime kan? It depends really..to individu..masing2 punye citarasa..masing2 punye bajet..Kalau takde tu pandai2 ko la dok diam2 kt situ hamek je yg mane mampu.


One thing lg another trend aku tgk is DIY wedding..Sumpah kalau aku ni jenis yg ade masa mmg nak jugak buat semua sndiri..Pelamin,hantaran,decoration.doorgift,kad kawen..errr cume baju and catering tu tak la kot sampai nk buat sndiri kan..hahah..mau haru biru hidup dibuatnyeee..its just to me it will be more meaningful and sweet kan..yela dari air tangan sendiri..But..i know that i wont hv the time..so lupekan.


Ok apela aku membebel ni..orait..masa utk tidooooo..Smoga ape yg ditulis mjadi pedoman buat sesiapa yg membacanye..jgn timbul isu sudah kan..Sbab in few blogs aku tgk ade je cite2 sensasi or isu yg bikin panas kan??Sesama bloggers sndiri plak tuh..huhuu..harap2 xmo jd cmtu sbb kite bblogging ni kalau tak dpt kawan takpe..tpi jgn dapat musuh..



Till then..




XOXO

Sunday, January 23, 2011

Gaduh Gaduh Gaduh

Haiyoooo..minggu ni, kali ni dah masuk kali ke berapa tah asyik gaduh je ngn tunang (yg tsayang) niiiiiiiiiiiiii..Ntah ape sebab pun x tau..

I realize mmg sometimes kami bergaduh bende2 yg tah hape2..such simple,kecik,small,stupid punye issue pun blh bw gaduh..especially ehem-ehem truly yours ni mmg sngt sensitip orgnye.Mengalahkan budak umur 5 tahun,atau perempuan br lepas bsalin (eh ape kene mngena daaa).I bet the same goes to most of couples out there..kan kan ???


I donno about u girls put there..but selain sensitip..im a VERY STUBBORN woman..keras hati mengalahkan batu..sanggup merajuk berminggu-minggu..ye saya mengaku..terukkan saye???Ntah mcmane si tunang boleh tahan dan sanggup pulak tunang ngn gwe ini.HAHAHAHHA..Takpela dah jodoh nk buat cmne kan?hihihi


But percayala,even tho aku asyik marah2..aku sbnrnye sayang bangat sama die tau..mungkin kene belaja skit cara nk kurangkan merajuk and marah2..eh bukan mungkin...MESTI kurangkan..kalau tak alamat x sempat la family aku nk merasa makan nasi minyak akuuuu..


Lagipun we come from such a longggggg road to be where we are today...So no that easy to let this relationship slip away just like that.Its not everyday kan u jumpe someone that u can live with,talk to,ade chemistry bile bersama..boleh talk about almost everything..someone yg u rasa u can and want to spend the rest of your life with..susah senang bersama.


He's the guy that can still make my heart feel nervous each time I want to see him..He's the guy that I pray for everyday so that dipanjangkan jodoh..He's the guy that you are willingly to wait for let say you can only be together after so many-many years later..



Wahhhh entry jiwang ini malam..layankan jela kan kalian semua??



XOXO

Friday, January 21, 2011

Lovely Wedding Photoshot

Even so many things going on right now, I decide to just follow the flow and decide when the time comes..so go on with your life as usual...go Dila!


So as I was browsing the net,I came across this lovely lovely photoshoot (tapi dekat oversi laaa..sumpah tak ingat which website). And instantly felt in love with its creativity..










Selalu gak nampak pose mcm ni..but still sweet







It seems that the ambient really help in this pic..beside the gorgeous dress by Vera Wang







This is such a simple shot but worth a thousand meaning..alaaa mcm ala-ala kite berdebar nk tunggu akad nikah camtula..hihi








Comel la couple ni..serious!








Sooooooo romantic....I wish I can have a dance with my hubby after the wedding..just the 2 of us..




What about MY wedding photoshoot?Hehehe..will have a post on it featuring all the names in photography industry and which I will hire as my official photographer...



p/s: Pics credit to google and the website that I forgot the namee..sorry




XOXO



Thursday, January 20, 2011

Dugaan Kahwin..

Oh My God! I am so stressed right now!


Dahla masalah family tak setel lagi..my father suddenly buat keputusan tahap maut punye!!


Some of you already know that my younger sis is getting married first before me. Prolly on May. So at first no one said anything about us having 2 different weddings in the same year.So aku rilek jelah dok sibuk2 prepare for MY wedding.


Today my dad tetibe cakap nak satukan wedding kami.He seemed so serious and he said leceh nk buat asing2. I already said NO but then he just kept quiet.



I was like...




WHATTT???



No way man..no way..there's no way im gonna get married earlier or change my date because I already made booking for few thingss...tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk


Ya Allah lembutkanlah hati ayahkuu..


Amin





XOXO

Wednesday, January 19, 2011

Handbag For Hantaran And Valiram Sale

Just for ur info..this Friday there will be a Valiram Sale at Menara OCBC (Masjid Jamek) ..starts at 10.30am..discount up to 70%..huhu haruslah pg kan? Boleh usha2 brg hantaran..

Tapi jap jap..before ape2 dont u think that its too early to buy hantaran stuff?

I mean im getting married late Oct (alamak..terbocorla plak) tak ke mcm awal sgt?kang brg yg dibeli samada dah berhabuk or dah selamat aku pakai kesane kemari..huhu

I know that most brides bg petua brg2 hantaran kalau boleh beli sket2..tp seawal mane ye?


For those yg tau...please nasihat sy ni...


Right now Im contemplating utk handbag..


I have 2 in my minds now..harga pun sgt baguss..





Marc By Marc Jacobs




or




Anya Hindmarch..





Which one do u think?due2 sangat cantik ok!!!??



XOXO

Tuesday, January 18, 2011

Edisi Pantun Make Up

Yeahhhh..hati ini sangat riang gumbira..
MUA yang didamba ku dapat juga...
Buat menepek muka ku di hari bahgia..
Ongkosnya tinggi ku relakan saja..


Kalau semua hendak tahu..
Hendak confirmkan mereka tak senang begitu..
Tarikh asyik bertukar memang salahku..
Nak buat cmne semua pihak xnk amek tahu..


Mekap nikah sudah ditempah..
Utk sanding juga selesai sudah..
Hilang semua risau gundah..
Bolehla ku tidur mimpi yg indah2..


Cume tinggal satu shj lagi..
Majlis bertandang pihak lelaki..
MUA masih tinggal misteri..
Dah pening kepala nak pergi mencari..


Kalau sesiapa ada cadangan..
Kecik tapak tangan nyiru sy tadahkan..
Perempuan,lelaki maupun pondan..
Janji mekap meletop orait jalannnn!


Itula dia sekalian pembaca..
Buat info ringkas sahaja..
Di lain entry bolela panjang berjela..
Kasi bocor nama MUA semua..


Assalamualakum salam diberi..
Sebelum sy meminta diri..
Semoga takde yg terasa hati..
Pantun sekadar suka suki..


Hasil nukilan: Cik Dila Comot





XOXO

Monday, January 17, 2011

Pelamin Anganku Macam nak Musnah..




Issshhhhh..


Lawa niiiiiiiiiiiiii..


Buat pelamin nikah memang cun!



Tapi dari Johor daaaaa..


Hancusss..



p/s: Pic from here....Errrr abaikan patung atas sofa tuhhh.




XOXO

Friday, January 14, 2011

What A Beautiful...





This is the only pic I can get to show u all wedding Marion + Nasa di MALDIVES ! I mean yg ade gamba dorang..

Its a beach wedding mind u! memang gaya mat salleh abis laaah..Below are the pics from their wedding planner..
















Actually for their nikah,ramai yang ingat Rizalman did all the decos,tp actually sebenarnye this guy la the mastermind behind all the superbly done pelamin ,hantaran for nikah,reception and even majlis di Maldives..well I tell u..damn gorgeous!



Another setting that I heart so MUCH! For their nikah ceremony..

















Their hantaran and nikah pelamin.























Its Flora Etc..ive been eyeing this guy to be my wedding planner..tp tgkla cmne..bajetnye pun kenela consider jugak..i bet most of the B2b out there dah tau pun psl die ni. What I heard is this guy used to work in the States before and was involved as one of the decorator for Brad Pitt & Jennifer Aniston's wedding..how cool is that!????


No wonder la hasil kerja die pun superb! Ade lagi gamba2 especially yg majlis kat Mandarion Oriental tp korang tgkla sndiri,maleh plak rase nk mengupload kt sini..hihi..Pics tu sume from Flora Etc punye blog..go check it out bebeh!


It seems that this couple memang suke white kan..almost all konsep and tema die white..sangat cantik,.macam suci jerr..huhu


Enjoy peeps!




XOXO

Wednesday, January 12, 2011

Preliminary Checklist

Before I come out with my own checklist here is something I found on the net..Boleh pakai ke ek?Ni dah di edit2 sketla mengikut kesesuaian.

Semuanya bermula seawal satu tahun daripada tarikh majlis.



12 months before
  • Khabarkan kepada keluarga dan rakan2 berita gembira ini
  • Bertunang!
  • Tentukan bajet.
  • Pilih tarikh,masa dan tempat wedding
  • Roughly berapa ramai senarai jemputan

9 months before

  • Sediakan nama senarai jemputan
  • Tentukan tema,warna majlis
  • Kursus kahwin!
  • Appoint a photographer and videographer.
  • Decide on entertainment and place a deposit on your selected DJ, entertainer or band.

6 - 8 months before

  • Baju aku dan dia
  • Wedding planner dah kene pilih (nak pilih asing2 vendor utk khemah,pelamin,decorations,gubahan hantaran pun kene decide dah)
  • Set aside blocks of hotel rooms for out-of-town guests
  • Confirm the guest lists.
  • Start working on your wedding invitation card designs.
  • Finalize details with the venue.
  • Select wedding rings.
  • Book make up artist

4 - 5 months before

  • Have a trial before selecting make-up artist.
  • Make travel reservations and start planning for your honeymoon.
  • Make appointment for medical examination (HIV test)
  • Shop for wedding ring and hantaran

2 - 3 months before

  • Establish a beauty routine and start going for regular facials.
  • Take care of yourself, eat right and start exercising.
  • Pre-order door gifts.
  • Send out invitation cards.
  • Book Tok Kadi,kalau tak book tak kawen weiii
  • Finalize decorations of pelamin,hantaran,canopy etc ngn wedding planner.

6 weeks before

  • Confirm reservations for out-of-town guests.
  • As you receive presents, be sure to update/add items to your registry list.
  • Schedule for a final wedding dress fitting.

3 - 4 weeks before

  • Finalise wedding ceremony programs.
  • Pegi SPA untuk memanjakan diri dan mencantikkan diri
  • Draw up a schedule on wedding day timing, details and responsibilities.
  • Call up guests to confirm attendance.
  • Give final head count to the venue, confirm set-up and menu.
  • Finalise details with photographer/videographer, florists, entertainers and make up artists.
  • Make rehearsal arrangements.
  • Finalise honeymoon plans.
  • Felling stressed?Hehehe

1 - 2 weeks before

  • Finalise seating chart and place cards.
  • Schedule a manicure & pedicure.
  • Make transportation arrangements for wedding day
  • Purchase gifts for guest.
  • Ensure you have all accessories.
  • Select responsible person to handle guestbook.
  • Pack for honeymoon.
  • Pick up or set aside wedding attire.

The Day Before

  • Malam Berinai
  • Sleep early and relax.
  • Make sure pengantin lelaki tak lari!hahahah

The Big Day

  • Do eat something; you'll need the energy.
  • Bathe, fix hair and make up 2 - 3 hours in advance.
  • Start dressing 1.5 hours before the ceremony.
  • Ensure photos are taken as planned.


hehe so far ok la kot checklist ni walaupun mcm rase ade patut ditambah. Cume dah x le pikir skrg..pening dah..ini just preliminary checklist saje..detailnye blom diletakkan lg.

okeh.itu saje.babai




XOXO

Monday, January 10, 2011

Whadduppp

So what i've been up to lately?


Hmmmm..ntahla..banyak sgt bende dah tak tau where to start...



Yang pastinya..








Sangat2 tak sabar untuk berkongsi my wedding preparation


Sangat2 tak sabar nak pg wedding orang sbb nk carik2 idea..


Sangat tak sabar wedding my sis to habis dulu so that I can focus on mine..hahaha..jahat kakak ni kan?


Sangat2 tak sabar nk meet my designers for my nikah,reception and bertandang dress..(for the 1st time)hihi


Sangat2 tak sabar nk finalize who will do the for my pelamin & the decoration


Sangat tak sabar nak confirmkan venue (due to some unavoidable reason..i still couldn't book the place)


Sangat2 tak sabar nak muka diconteng oleh my FAVORITE make up artist (will have special entry for this!)


Sangat2 tak sabar nak pilih my wedding theme and color.(dah ade pun!)


Sangat2 tak sabar nak beli CINCIN!


Sangat2 tak sabar nak duduk bersimpuh sambil berdebar-debar menanti dan mendengar lafaz akad itu!


Sangat tak sabar nak walk the aisle while holding the hand of the man i love AKA my husband (errr...future husband)


Sangat tak sabar nak bergelar isteri (ehh betul ke ni cik Dila?)




Pendek kata..





I am so excited to get married!!!!!



Despite of everything that's going on right now..(too personal to reveal here) Alhamdullillah God still with me giving me strength and patience to go thru that.. And also my fiancee for his kindness and time he spent on me.. I'm soooo blessed.


And also today got the best news..I have been confirmed on my position and got increment!!yahooo!!!..Alhamdullilah segala yang berlaku ade hikmahnye.


Okeh! Next entry is gonna be my wedding checklist..havent come out with one yet..



Till then ladies..



XOXO

Friday, January 07, 2011

My Sister's Engagement

A bit of my sister's engagement..















XOXO


Thursday, January 06, 2011

Of All TheThings I Missed

I'm Back!



Hahaha..Kene sapu ngn vekium sesawang yg dah berhuni kat blog ni..rase lame sgt tak menulis...rindunyeee..So many things I missed..

Merry Christmas,New Year..nak recap peristiwa 2010 pun x terbuat lagi nih..Eh itu harus!So many things happened in 2010.Tahun yang sangat bermakna untuk saye yeeee..So many wonderful and not-so wonderful pun ade gak. X sabar plak rasenye nk ber-blog tentang itu.

But before I start with that review yg akan sure jd panjang berjela-jela tu,let me just congrates my lil sis yg baru sahaja melangsungkan pertunangannye dengan jejaka pilihan pada 1.1.11 yg lalu..did I mentioned about that anywhere in my previous post?Err mcm x kan?Anyway..FYI she will have her wedding sooner that mine..why?hmmm let just say that her husband-to-be will be continuing his Master somewhere far so they thought it would be better if they got married first. Ini ape org tua2 kata..nak "ikat" la kan..hmm ape2 jela..


Will post all the pics later!



Till then..daaa (ngantok sgt dah ni)



XOXO