Saturday, September 10, 2011

Laces 2nd Batch & Review on Textile Shop

can u believe it my family members dah start sibuk buat baju bersempena ngn my wedding and yours truly herself blh buat her wedding dress pn lg??


crazy rite..

but what to do...time constraint laaaa


and my 2nd batch of laces baru arrive so baru sedap sket nk pg cari other fabrics well to be specific chiffon and the lining..


and after sedikit research at a few top kedai tekstil kt KL ni..heres what i found out:


GULATIS/EUROMODA- this is normally where i bought my chiffon,sbb ade satu cawangan kt Ampang so senang hehehe.harga standard la..ade from yg rendah to mahai smpai beratus semeter. kualiti standard gak,option wise consider bnyak pilihan la..pilih sajaaa


BINWANIS- tak bnyk choice for sure..why?because i think they are so exclusive.. semua kain pun macam limited jee.kualiti mmg baekkkk..tp harga tinggi sket dr average chiffon di luar sana.


MAYA-mmm cawangan Jln TAr pun i normally used to buy there mase harga chiffon die agak murah sket compared to other shop. Sampai SA die pun dah kenal muke ni..heheh..Tp skrg dh naik harga so i dont buy there anymore.harga chiffon die letak satu harga je.walaupun lain2 jenis..i used to buy at rm24 per meter now dah naik rm35 kot rasenye.lagi satu kedai die a bit sempitla..mcm limited space to move around gitu.


JAKEL- nama yg dah makin besar skrg..i used to go to the one in Jln TAR and rase biase2 je tp bile pg cawangan Shah Alam definitely lebih bnyk choice. and i was tertarik at this one type of satin called pearl dull satin. Perfect for lining utk chiffon. of kos the best lining for chiffon would be crepe type tp harga mmg consider expensive la so pearl dull satin ni the best subtitute sbb mmg xde effect kilat2 kat chiffon.matte je..harga plak sgt murah okayyyy..i wont say JAKEL has the best quality but in terms of choices mmg dorang bnyk lg.


KAMDAR-mmg murah gile chiffon die tp of kos beza sgt2 la compared to kedai2 di atas..tp alaa lakau just saje nk beli sbb mmg nk ade efek kain chiffon blh je beli..price range from rm5 - rm15 semeter.Pilihan consider bolela tp x bnyk sgt.


NAGOYA-lebih kurang sama mcm KAMDAR tp pilihan mmg limited sgt..and kualiti kurengla sket.i notice chiffon jenis cmni bnyk digunakan utk baju kurung chiffon yg dh siap.


so far tu jelah..ape2 pun statement di atas is based on my own judgement yaaa..might be different for others.

so i can brings my laces and jalan2 di JAKEL utk get my wedding dress fabric!yahooooo


XOXO

0 comments: