Sunday, March 13, 2011

My Poor Cat

Sedihnye yg tak terhingga dengan nasib si meoww yg sekor ni. This is the cat yg aku dah bela almost 7 months..Kucing betina..Actually jiran yang bagi. So since aku pun suke kucing ape lagi hamek jela.


Aku syg kucing ni sebab die baik sgt..Mule2 ingtkan die bisu sebab susah sgt nk dgr die berbunyi.Kalau sesekali dgr die mngeow tu mcm ajaib sgtlah.. Dahtu manja and adorablee gileee..ekornye yg panjang dan fluffy tu tsgtla comeyyy.


Tapi since die kucing betina challenge nye adalah kalau die branak,sape nk jage anak2 die..So ingat nk bawakla pg hospital utk kasi mandul sama die..Kucing2 jantan liar kat area rumah pun dah ramai dok usha die smpai x tenang kucingku itu.


Tapi aku salahkan ayah ku (hehe boleh x cmtu)..sbb die dok tangguh2 kan proses pemandulan kucing itu dan asyik biarkan kucing itu terlepas merayau -rayau. So bile dah nampak proses percubaan merogol berlaku,barula die nk hantar g hospital. Tapi kene tunggu pulak dah.. Seminggu sekali kene amik suntikan selama 3 kali before dapat buat operation pemandulan.


Dah cukup 3 minggu bapak aku pun bawakla g hospital, i was working that time. Sp time2 tgh keje mak aku msg lebih kurang berbunyi begini "Kucing tu dah dibelah tapi doktor jumpe 2 ekor anak kucing so xble operate"




I was like..





WHAT??????




Dah bunting ke kauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!



I could not imagine cmne doktor belah kucing tu alih2 jumpe anak kucing kat dalam.. awwwwwww..dah tu kene tutup jahitan tu balik and kene tunggu pas kucing tu beranak baru boleh operate balik.


So si Molly (the cat's name,lupe nk bgtau) pun dibawa balik siap bertopi keliling leher and diberi bekalan ubat. Nampakla jahitan kt perut die..Warrghhhhhh kesiannnyeeeeeee..Dalam keadaan mamai2 sbb bius x abis lagi die cuba usaha nk tanggalkan topi tu. Last2 tertanggal jugak after 3 days. Tapi aku biarkan je sbb tak reti nk pakaikan balik and die pun x kacau2 luke jahitan tu.


Haduhh..haru biru kes kucing aku ni..patutnye bapak aku kurung aje tp die berkeras x bg kucing tu dikurung. Biar die bebas bergerak katenye..Tgkla akibatnyee..



This is her...






pic was taken a 3 months before kejadian..



Meowwwwww..





XOXO




8 comments:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

kesianlah kucing akak ni. dah tak pasal-pasal kena bedah.

DalilaMian said...

tula..rase bersalah gile ok

Oasis said...

Uihhh...seramnye. Tak sangka plak kucing pun blh jahitt-jahit cam tu gak.

noornazuha said...

alamak,kesiannyer.....bila lak dia nak due tuh,kalo jantan kasi retain ek.....

Syima Syaz said...

hye...my cat TINA operate selepas umur dia 3 bulan.baik dia lahir je trus buat appointment dgn vet.mula2 appointment 2 kucing,Tina & Tini... tapi Tini mati sebelum sempat operate.
well, nampak mcm kejam tapi lepas refer kat ustaz, sbb niat kita nak bela dia dgn lebih baik... ustaz kata tak berdosa.n 1 more, my Tina dah nak masuk 10 tahun.. n sihat walafiat.once a year bawak jumpa vet utk vaksin.
byk kebaikan dari keburukan... lepas molly beranak, cpt2 bawak dia jumpa vet sbb kucing ni once dia dah 'pecah dara'...3x setahun dia akan beranak...
=)

DalilaMian said...

wadi: haa..bole en wadi..kucing pun dh mcm org dah ade operate sume.

kakwa: x sure dh berapa bulan,x reti nk tgk

syima:ohhh..so comel nama tina & tini..but sedihnye die dah mati..tula..i berazam nk bw die g hospital pas ni..tq syima

etty said...

eh vet tu sangat tak alert. patutnya dia lagi arif pasal bunting ke tak...poor your kitty cat..

i cam pelik pulak kenapa ke inject tiga kali tu. kucing i buat appointmment, terus neuter.

takpelah, after this kena jaga dia baik baik. jgn kasi lasak sgt. kalau umur anak dia panjang, u bela okay. then jaga jgn bagi bunting lagi sekali. after 3 or 4 month bawak ke vet utk spay...
good luck

DalilaMian said...

etty: kann???pelik jugak knp dorang x ble detect..my fiance siap ckp lg "kno dorang x scan dulu ek" hahaha..ntah berapa la charge kalau kene scan...tp kesian kt kucingla..x psl2 berjahit perut die..