Tuesday, January 25, 2011

The List & The Thought

Tibe-tibe mak terasa nak letak je checklist yg haru biru ni kan? hentam ajelaaa. Checklist ni sangat penting eventho nampak mcm asyik kene letak je kan sbb actually boleh ingatkan kite tentang ape lg yg masih pending..

  1. Tok Kadi/Jurunikah
  2. Kursus Pra-Perkahwinan
  3. HIV Test
  4. Borang segala borang
  5. Venue (solemnization + reception)
  6. Catering(solemnization + reception)
  7. Theme(solemnization + reception
  8. Decoration + Handbouquet (solemnization + reception)
  9. Canopy(solemnization + reception)
  10. Dress (solemnization + reception)
  11. Dais (solemnization + reception)
  12. Make-ups (solemnization + reception)
  13. Invitation list (solemnization + reception)
  14. Hantaran Items (his +hers)
  15. Hantaran Decoration
  16. Invitation Card
  17. Cincin/Gelang/Rantai (either one nak semua pun boleyyy)
  18. Door Gift (Reception)
  19. PA system (Reception)
  20. Emcee(Reception)
  21. 5-piece band (Reception)
  22. Photographer + Videographer (pre-wed + solemnization + reception)
  23. Accommodation for both family yg datang dari jauh

Yess...finally dapat jugak came up with my checklist sendiri..for both nikah and sanding. Rasenye ade lg kot yg ttinggal tapi takpelah nanti2 ingatla kot.


Actually i already started asking around..mcm2 la. catering,wedding planner,dress,photographer and videographer pun nak jugakkk.make-up (dah bayo deposit pung) and etc.. Some of them still pending answer and some aku yg still pending buat decision huhuhuhu..


Fuhhhhh..memang sgt penat and pening buat preparation kawen but i tell u..at the same time its damn fun..Tapi I wish I didnt hv much time for the preparation tau.Why? because the more time u hv,the more things u nak letak kt weddingg u..aduhhhhhhh..


Like last weekend I had a get-together with my long-time bff yg baru balik bcuti kejap kt Msia ni and we talked a bit about wedding preparation ni,she said mcm die dulu ade 3 bulan je before nak kwen utk buat preparation..Can u imagine?? But actually sbrnye mmg nampak mcm suntuk tp ok je lagi senang tak pyh pikir itu ini hamek je ape yg ade. Jadi jugak..Kawen je..Kekal sampai sekarang.. Alhamdulillah


Ni haaaa back to my story,nampaknyeee banyak keje lg nih..I've done la my research gak psl2 wedding ni..Sebenarnye berblogging dan jugak berinternet ni x dinafikan has helped me a LOT of giving me the infos and ideas on how to prepare for ur wedding. Especially for B2B yg busy bekerja and takde mase sgt nk kluar kesane kemari nak menanya2 vendor itu vendor ini kan..Dengan kuasa klik di hujung jari ni is such a convenience to me.


Angan2 nye tinggi melangit,itu nak,ini mau..tp kene ingat kudrat tu sampai mane..i always remind myself about this..Biarla majlis tu still nampak cantik dan sedap mata memandang tp at the same time xnk membazir..Yelah,kalau ikutkan semua nak pakai the best..wedding planner nak pakai si polan tulah,baju nak designer inilah,venue nak kt tempat grandla..tp to me..still..kalau betul2 mampu ape salahnye kan..once in a lifetime kan? It depends really..to individu..masing2 punye citarasa..masing2 punye bajet..Kalau takde tu pandai2 ko la dok diam2 kt situ hamek je yg mane mampu.


One thing lg another trend aku tgk is DIY wedding..Sumpah kalau aku ni jenis yg ade masa mmg nak jugak buat semua sndiri..Pelamin,hantaran,decoration.doorgift,kad kawen..errr cume baju and catering tu tak la kot sampai nk buat sndiri kan..hahah..mau haru biru hidup dibuatnyeee..its just to me it will be more meaningful and sweet kan..yela dari air tangan sendiri..But..i know that i wont hv the time..so lupekan.


Ok apela aku membebel ni..orait..masa utk tidooooo..Smoga ape yg ditulis mjadi pedoman buat sesiapa yg membacanye..jgn timbul isu sudah kan..Sbab in few blogs aku tgk ade je cite2 sensasi or isu yg bikin panas kan??Sesama bloggers sndiri plak tuh..huhuu..harap2 xmo jd cmtu sbb kite bblogging ni kalau tak dpt kawan takpe..tpi jgn dapat musuh..



Till then..




XOXO

0 comments: