Sunday, August 08, 2010

Istana Bambu


Sedikit off topic pada hari ini..


Kali ini nak bercerita sedikit tentang makan..Hari ni tengok rancangan Jalan-Jalan Cari Makan yang dihostkan oleh Serina Redzuan yang sedang sarat mengandung tu. This time die buat review dekat one of a restaurant called "Istana Bambu". Dalam tv okla,menu die normal seafood punye menu,but ape yg really-really attract me was die punye decoration.Almost 80-90% is made from bamboo.Mmm macam menarik..so tanpa lengah lagi me and my mum went there.


Yap.Sampai je disana,one thing I like,parking memang LUAS okay..memang takde masalahla kalo nak cari parking. Since restaurant ni dibina di tanah lot yang sangat luas so memang puas hati la dari segi space.

Decoration..yap..memang cantik.Kalo Bora Ombak/Bora Asmara popular dengan tema Bali nya..tak keterlaluan dikatakan decoration kat Istana bambu ni sangat-sangat ala-ala "ke-bamboo-annya"..Eventho kitorang datang siang & tengahari,terasa nyaman angin sepoi-sepoi bahasa since its also open air..

Lanskap menarik, the restaurant macam dibina atas kolam ikan..ada air terjun..pendek kata cantiklah..memang tak kalah la dari sudut decorationnya.








pics from: here and here




Tapi..








Bab service & Food..fail rasenye.





First of all, we waited like 15 minutes kot baru dapat menu.lepas tu tunggu another 10 minutes to order. Bab makanan sampai plak maunye dekat setengah jam baru sampai. Bile panggil waiter dia adela yang buat tak tau je and ade yang blur-blur jugak..bab ni memang geram sketla..remember my post pasal Secret recipe yang sangat kurang ajar dekat The Mall tu? Harap-harap tidak berulang kejadian yang sama la ye.



Bile drinks dah sampai,my mum actually ordered orange yang soft drink pnye, tapi yang sampai fresh orange,bile tanye waitress die sungguh2 mengatakan yg itu memang orange soft drink..mm lantakla..tapi tak letak ais langsung,dahla tekak kering menunggu lama.Bile die angkat bawa masuk untuk tukar,yang dibagi nya pun aisnye alahai..seketul due je kot..


For food tak dinafikan agak pricey sedikitla.Macam nasi goreng berharga RM12 dan ke atas. Lauk pauk macam kari hijau or asam pedas dari RM14 ke atas. Ingat nk try mango chicken tapi alamak RM23 sepinggan..mmm mahal jugak ye..telur dadar dan seangkatan dgnnya dari RM10 ke atas. Ikan dari RM40++ seekor sebab fresh kan.


But for that day,since tak adela lapa sangat sebab baru masak kat umah,kami order nasi goreng nenas and nasi goreng seafood. Saje nak try food die macammane. But for that price we expected something la kan..Tapi bile sampai je makanan...to be very honest...banyak sangat perlu diperbaiki kot. Please improve it..


Im not sure about yang lauk pauk punye makanan rasa die macamane sbb tak order aritu..but kalo nak judge from die punye nasi goreng..macam kureng sketla..nothing special pun. Kalo nak buat comparison nasi goreng di Bora Ombak or Bangsar Seafood Village (sekarang dah takde) lagi sedap la.


Actually masa baru sampai memang ada terpikir nak buat my wedding reception dekat situ. The location is so PERFECT! Decoration tip top! Tapi bile rasa makanannya,tibe-tibe jadi dah tak yakin.Hopefully boleh diimprove ya MISTER CHEF!


Tapi me and my mum ade terpikir jugak mungkin rancangan die baru keluar JJCM tibe-tibe plak customer ramai datang haritu so management tak bajet kot. Staff pun nampak kelam kabut je. Nampak sangat understaff.


Maybe anyone yang dah pergi sane sila tinggalkan komen disini juga ya..nak juga dgr..


Sekian.itu sahaja buat hari ini.



p/s: We went on 08/08/2010 at around 3pm.

0 comments: