Sunday, May 02, 2010

My First Day In Gold Coast

The departure was a relief to me. I didn't get a good sleep during the journey so i felt sick. At least i think that's how i felt.


I said to my self "When we reach the apartment I am gonna sleeeeep, sleeep and sleeeeep like nobody's business . I don't care!"


As the pilot was announcing " Ladies and gentleman, we have reached safely in Gold Coast, Australia and the weather outside is 18 degrees"..



Suddenly i was more excited than ever before. I felt fine again.Thank god i didn't have to lie down and waste any more time in my room since i have traveled this far.





The view from up here when we about to land









Budak comel ni actually asyik nangis jeee..nasib baik ko comel..










Time ni plane sudah pun mendarat.























Coongolatta Airport or also known as Gold Coast Airport is a quite a small airport even compared to our LCCT.
















Baru aje sampai sume berlumba-lumba nak pergi toilet. So aku jadik tukang jaga beg.









My dad and my BIL were looking for a car to rent and while waiting we did not miss the chance to camwhore around the airport.
















Me and my not-so-jadik English knot




















Kat luar airport tu je dah penuh signboard company kereta sewa tersedia menanti. Kat sini memang lebih digalakkan sewa kereta and drive sendiri sebab jalan die sangat senang and sangat-sangat kurang jem.











Ni lah kereta saye!











Fooled yah? Hehe..ni la sebenarnye kereta sewa kami. Actually kami sewa 2 buah..both Hyundai Getz kaler putih and both 3 doors. Kat Malaysia ade yg 5 pintu je rasenye.













Nampak panaskan? Actually it was. Not as cold as i imagined it would be. Buat penat je merata carik sweater. But still a lotttttttt cooler than Malaysia. Ni dah nak gerak ke apartment which is somewhere nearby je..area Tugun jugak.













Bile dah sampai, this is the view from our balcony. It's a 3 bedroom-2 storey apartment. Luckily we had ours which facing the beach. And apartment pun betul-betul depan pantai. Kalaula ditakdirkan ade tsunami memang dah lame hanyuuttttt.


















Bestnye dah sampai bilik..testing kamera kejapppp...










Terus siap-siap tukar baju and posing lagi








Our first destination is :









Paradise Country Farm. Actually we were torn between this and Currumbin Wildlife Sanctuary. Tapi bile fikir-fikir balik PCF ni lebih memberikan rasa dan suasana farm Australia yang sebenar.









Tempat ni dekat je ngn Movieworld and Wet n Wild. Boleh nampak dari sini.

















Kene naik train nak masuk sebab agak jauh ke dalam.










And jalan kaki somemore...








Sebab sampai pun dah already tengahari, around pukul 1.15 waktu tempatan, terus menuju ke dewan makan nak lunch dulu. Lunch ni dah termasuk dalam bayaran tiket.Yang kelakarnye, masa ditanye menu samade nak ikan, ayam, or daging (we can choose only one)..sume serentak cakap IKAN!....yelah ikan je la yang paling selamat nak makan kat negara omputih ni. But the staff macam faham and terus die cakap kalo nak amek ayam or daging memang takde masalah sebab semuanya dijamin HALAL. So after diyakinkan, sume bantai amek ayam or daging..takde sorang pun amek ikan.




Semua tengah tunggu MAKANAN!







They have side dishes of spaghetti, salad & salad dressing, rice, home made bread..Aku bantai semuenyeee..Too bad gamba x banyak sebab semua dah lapar sangat.



After dah kenyang, we went to see each of their show. Ade show how to prepare Billy Tea & Damper . Billy Tea ni sebenarnye teh koboi. Dorang tunjuk cmne zaman dulu-dulu koboi mat salleh ni buat camp fire and buat teh dengan cara yang sempoi gile,siap baling-baling tin lagi. Damper tu pulak sejenis roti..koboi jugak..they just need some flour, little bit if sugar and kismis. After the show sume diberi peluang minum teh and roti tu..teh tu takde beza sangat..tapi roti die sedapppppppp..sangat gebu.











Sambil-sambil tu nampak plak kereta antik ni, so tangkap ajelah.










For the next show,tunjuk kepetahan kuda ni. Besar bagak.Kalo kene pijak ni sure kemek!










Bergambar jauh pun jadiklah, sebab nak pergi amek dekat-dekat camel tu kene AUD20..mahaiiii










Ni show dorang tunjukkan cara-cara train anjing utk kumpulkan kambing biri-biri. Those sheeps are so adoooorableeeeee..anjing tu pun sekali. Sayang takde gamba yang elok nak letak.










Next, sheep shearing, before that they showed us almost 6 types of sheep they have there in the farm.








Proses pencukuran bulu pun bermula, kesian jugak tengok kambing tu..lembik je,macam dah diberi dos kot. After tu togel je sume botak.











Next, koala! Tapi yang tukang jaga tak ade so bergamba camtu camtu jelah..But siyes 1st time tengok ingatkan patung je dorang letak tercacak kat pokok tu..rupenye those were real!



























Kanggaroo pun same, pagarnye berkunci and takde orang jage,puas jugakla kami memekik kat situ tapi still takde orang, so bergamba dari luar pagar jela. Terkilan tak dapat pegang koala and kanggaroo!!!!













Waktu dah dekat pukul 4 and hampir gelap, kalo sesiape nak tau, dekat sini pukul 5.30 camtu dah gelap. And maghrib masuk dalam waktu camtula. Patutla dalam pukul 3 aku dah nampak bayang-bayang bulan. So tanpa melengahkan mase, our next stop is the Souvenir Shop.











Lihatlah barang-barang di tangan kami!















On our way back we saw this:






Terpikir jugak nak singgah tapi it turned out restaurant cina daaaaa..






Untuk mencari stok makanan nak simpan kat umah,we stopped by this grocery shop:







Yang terletak di:













I wasn't sure what these were, but they looked so colorful and cute!














Ape nak beli ek?









Konon-konon buat tunggu bas la kan










Akhirnye kami pun pulang ke rumah. Tetapi waktu malam tidak mahu dilepaskan begitu sahaja, walaupun kat sane kehidupan malam tak berapa hidup, still teringin nak tengok so we...all the ladies and the girls..went to check it out..and i drove!





I did not have any problem driving there. Jalan die lurus and senang, signboard were everywhere, drivers there are also VERY polite i tell you.Susah nak dengar orang bawak laju-laju or bunyikan hon. Memang sangat -sangat berbeza dengan driver di Malaysia. Agaknye mat salleh yang dah lame duduk kat sini bile baru nk drive kat Msia mesti terkejut beruk tgk attitude driver kite kan?



We went to 7-Eleven kat sane.Takde banyak beza. Cume aku perhatikan all the cashier kat sana memang sangat ramah-tamah and sangat tak lokek senyuman. Bagus betul.

















Sebenarnya kami juga lapar, so ade jugak niat mencari mane-mane restoran halal yang masih bukak, tapi memang susah, sebab pukul 7 mostly sume kedai dah tutup. McDonald banyak tapi my mum agak cerewet bab-bab makan nih.



We made a stop at this place where most of the shops still open. Its somewhere near Burleigh Heads if im not mistaken.







Kedai ni menjual ikan sahaja. Bermacam-macam jenis ikan ade even sharks! Dan biasenye dorang buat fish and chips.







Tapi tak belila sebab takot! Still tak confident lagi.




Kat sana banyak kedai convenience store yang ala-ala macam kedai runcit kat Malaysia.









Niat di hati nak pergi singgah kat kedai cheesecake ni sebab masih bukak, tapi it's on the other side of the road. Malas nak U-turn.







Fuhh..after that, we went straight home. Penat sebenarnye, yelah dari turun je plane langsung takde rest. So we took a good rest because tomorrow we have more plans..


XOXO




0 comments: