Friday, April 16, 2010

Kenangan Di Perhentian





Tahukah kalian di mana saya ketika dalam gambar tu?



That was the best after-exam-take-a-break vacation i ever had with my besties, Puan Hasfa and Cik Mas.



Pulau Perhentian, Terengganu Darul Iman. It is my dream local beach besides Pulau Tioman and Karambunai Sabah. Their beaches are breathtaking.


It was end of July 2008 when we finished our last paper for the last semester. Feeling overjoyed and relieved, we suddenly decided to do something to kinda "celebrate" it.


I've always love beautiful beaches..locally and overseas. Actually i prefer beaches to waterfall. I don't know why, it's just that, when you feel the sea breeze on your face, the wind, the breathtaking view and the clear water on the seashore really really made me feel haven.



Ok, back to my story.



Few things that me and my friends had to considered was, the budget,time consumed and the weather at that time. The budget, of course was number 1 since we were still a student so masing-masing harus membajetkan diri. Faktor time plak sebab taknak masa banyak terbuang kerana jarak perjalanan yang jauh and weather plak,well, we were lucky because at that month sume beach di sekitar pantai timur Malaysia belum musim tengkujuh lagi so chalet-chalet masih dibuka and still selamat nak pergi area kepulauan.



So setelah berkira-kira dan mengambil berat ketiga-tiga faktor tadi. Akhirnya kami memilih Perhentian. Actually ade terfikir Bali, Phuket or mana-mana pulau di Sabah sebab rasa sangat tergoda mendengar cerita-cerita member yang dah pergi and tengok gamba kat internet, but since memikirkan faktor keselamatan, ade history buruk pasal Bali and faktor duit, we sticked to Perhentian ajelah. Okla tuh kan. Janji nak release tension.


Time tu rase teramatla excited sebab first time pergi vacation dengan member-member. Ni stok pergi backpackers and takde booking ape-ape tau. Just beli tiket bas je dulu.Hehehe. Gile tak?


Kitorang bajet dlm RM300-Rm400 seorang selama 4 hari 3 malam. itu termasuk transport, makan, aktiviti, chalet and miscellaneous.


First naik bas dari Hentian Putra dalam pukul 9 malam kot kalo tak silap.(kawan-kawanku tolong betulkan ye kalau salah). Perjalanan selama hampir 9 jam ikut jalan lama memang betul-betul meletihkan. Bas tu sempat berhenti kat hentian apetah dah tak ingat. Sebabkan lapar, aku turun jugak walau dalam keadaan mengantuk tu untuk bantai mi sup kot kalau tak silap.



Time beli tiket, tiket straight ke Besut dah habis, so terpaksa beli ke Jerteh. Nak dijadikan cerita time sampai tu plak pukul 4 pagi. Macam terawal la plak. Habis perancangan yang diatur. So terpaksa dalam keadaan subuh gelap tu kami berjalan kaki mencari tempat berlindung. Nasib baik jumpe surau. After Subuh kami jalan kaki lagi pergi cari tempat naik teksi, dahla memang tak pernah sampai area situ. Kire ni memang adventurelah kononnya. Last-last jumpe KFC yang dah bukak, so dudukla lepak situ sambil borak-borak ngn staff die. Pastu ade pakcik teksi mane offer tambang yang tak berapa mahal untuk pergi ke Kuala Besut so kami pun bantai ajelah. Dah darurat.


Die charged dalam rm20 kot kalo tak silap. Sampainye dekat jeti tu nak kene tunggu bot la plak. Sorang dalam RM35 sehala so RM70 pergi balik. Sambil-sambil menunggu tu ambil kesempatan me'round' di situ tengok barang-barang. Actually takde ape pun nak beli especially makanan sebab kami dah bersedia dengan semua kelengkapan. Megi, milo,biskut,keropok,roti, air mineral berbotol-botol,sebab dengar cerita makanan/minuman kat pulau tu mahal,so biarlah bersedia.


The journey of the boat ride from the jetty to the island was one of the memorable ones. Boleh nampak beza warna air dari awal jeti sampai dah tengah-tengah laut.Memang cantiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik gile ok. Dari kaler itam sampai biru lepas tu HIJAUUUUUUU...rasenye tourist pun tak sejakun kitorang kot bile tengok kitorang main-main air laut. Siyes memang jakun. Rase best sangat.


Actually Pulau Perhentian ni terbahagi 2. Ade Perhentian Besar and Perhentian Kechik. Sebelum pergi trip ni aku dah survey-survey dengan orang yang memang asal Terengganu ni, mana satu lagi best Kecik ke Besar? Rata-rata memilih Kechik. Sebab Perhentian Besar ni memangla lagi besar pantai die tapi lebih suitable to families and local je. Tp kalau Perhentian Kechik ni more secluded and biasenye tourist/foreigners je yang pergi.


So apa lagi????? Perhentian Kechik it is!!!!!!!!!!!!!!!!




Kemudian apa jadi??






Tunggu.....(To be continued)








XOXO..

0 comments: