Friday, February 20, 2009

Puteri Gunung Ledang The Musical (Season 3)


Haluuuuu..

itss back..and for the 2nd time i went to watch it..its simply amazing..this time i bought tiket yg mahal sketla..dah keje ni kan..teringat zaman2 time blaja dulu..beli tiket yg rm30 je..itupun last minit..so i went with hubby,hasfa n bakal tunangnye..hehehe.ni kire doubledate la ni..uhuhuh



the reason i watched this show for the 2nd time mainly is because i want to see sooooo bad the improvement poeple have been talking about.selain dari choreography-nye yg ade element tarian jawa n also the props yg dikatakan makin bertambah..i was soooo looking foward for this show.

mmm...but somehow after watching me and hasfa sgt sependapat bahawa this time Stephen Rahman punye performance agak "kureng" sket berbanding Season 2(i only watched Season 2..Season 1 tak sempat).we personally think that this time slang Englishnye tu obvious sket..beria2 aku memuji2 depan Mr NAZ psl kepetahan Si Stephen ni berlakon dlm bahasa melayu tp kali ni agak sedikit kecewa..tp xpela we think he already tried his best(lgpun dah lame x blakon PGL tu,tu yg lupe kot)

This is among the comments which i saw at the official PGL blog from the audients (yg menyokong pendapat aku dan hasfa)

"stephen rahman hughes on the other hand; is a good actor with good vocals and stamina BUT i have a problem with him playing the role of hang tuah. hang tuah in our minds is a great warrior of many of our local legends. easier said; hang tuah ialah seorang pahlawan melayu sejati. stephen is not quite melayu. his name says it all. i stongly feel that the likes of M. Nasir is the still perfect Hang Tuah"

"Dari segi lakonan, ia cukup untuk memenuhi ciri perwatakan masing-masing. Tiara selaku tonggak utama tentunya. Gerak tari dan lontaran suara dengan permainan emosi dan rasa yang cukup mengesankan. Namun, lain pula halnya dengan Laksamana Hang Tuah. Kata seorang kenalan, Laksamana Hang Tuah untuk musim ketiga ini lebih 'pelat' dan 'tebal lidah' berbanding musim keduanya dulu. Aku hanya tersenyum. Namun, pujian harus diberikan kepada usahanya. Tahniah buat semua"

Apart from that...hmmm.. yeah the props dah ditambahkan sket..there was an magic element by Bayan (Puteri Gunung Ledang punye mbok)..and lighting tu agak meriah la sket berbanding dulu.tp sejarah cinta agung Gusti Putri Raden Ajeng Retno Dumilah kepada Laksamana Hang Tuah benar2 mengajar kita bahawa cinta agung itu tidak pernah mati..tp akan kekal hingga akhir zaman.

Bak kata2 dr babak PGLTM

" Kuhinakan diriku untuk merengkuh cinta sejati, Cintamu bagai cahaya mentari yang membakar wajahku, meski sekilas kurasa namun akan menjadi bekal hingga akhir zaman..."





If any of u want to listen to lagu Tujuh Syarat by Tiara click here

Tujuh Syarat

beta gusti puteri raden adjeng retno dumilah
puteri seri di gunung ledang...

syarat pertama, syarat kedua...
bagi cerah perjalanan beta dari puncak ke istana melaka,
hamparkan kukuh jambatan emas,
jambatan perak pula dari istana ke puncak ledang.

syarat ketiga, syarat keempat...
melaka kerajaan makmur, ramai darah mekar dan subur
alirkan tujuh tempayan air mata mereka
kemudian...
tujuh tempayan juga air pinang muda,
buat seru beta bersiram.

syarat kelima, syarat keenam...
tujuh dulang hati hama,
disilang dulang yang tujuh lagi,
disusun hati sang nyamuk pula.

syarat ketujuh...
bukan kejam, bukan dendam,
ini duga nilai kasih paduka pada beta
pelengkap hantaran beta,
semangkuk darah putera mahkota...

0 comments: