Thursday, December 31, 2015

Beautiful Gorgeous Dress to Let Go!!


Im bored so im reposting the dress/kurungs that i wanna let go. Take a look!

Update update!
Im moving out so these really hv to go. Im selling them super cheap
No 1: RM90
No 3: RM70
No 4: RM99

No 1











Me wearing it: 




Type: 2-Piece Modern Kurung (Top + Wide Skirt)
Color: Turquoise (just like in the picture)
Material: Chiffon Silk + Satin (lining)
Additional Features: Double Layer on lower hem + Wrapped buttons at the back + heavy beading on neck, chest & sleeves hem + Extra Flowy skirt (pls refer picture)
Size: Fit for XS-S ( length of skirt = 37 inch, length of top = 33 inch, length of sleeves = 21 inch )
My measurement: 34 - 26-36
Worn not more than 5 times
Condition 8/10
Cost to made : almost RM500
Selling Price: RM199 including postage (COD can be negotiated based on location)
Additional Remarks: Perfect for Kenduris, and honestly for baju tunang also suitable since there are heavy beading







No 2








Sheer Modern Kurung
Condition: 6/10 - Worn Less Than 10 Times
Size:  (SS) top length =  34", sleeves length = 22", skirt length = 41"
Color: Black with motifs
Material: Chiffon (no lining for the top) not sure what is the skirt made of but i think it's polyester
Retail Price: RM60-RM80
Selling Price: RM29 including postage (COD can be arranged depend on location)
Remarks: This is not tailor-made. I purchased it from a boutique and it has a small body cutting  and obviously i don't think i can fit it anymore now :)





No 3






Me wearing it:









Type: 2-Piece Modern Kurung (Short Top + Wide Skirt)
Color: Orange (just like in the picture)
Material: Chiffon Georgette + Georgette (lining)
Additional Features: Draping at neck + Wrapped Button on Sleeves Hem + Lace Patch and Beading at Shoulder  and sleeves hem + dropping beads at skirt + Flowy skirt (pls refer picture)
Size: Fit for XS-S (length of skirt = 40 inch, length of top = 25 inch, length of sleeves = 21 inch)
My measurement: 34 - 26-36
Worn once.
Condition 91/2/10
Cost to made : around RM300++
Selling Price: RM199 including postage (COD can be negotiated based on location)
Additional Remarks: Perfect for Kenduris, and honestly for baju tunang also suitable since there are beading and lace patches.


No 4










Me wearing it:






Type: 2-Piece Modern Kurung (Top + Wide Skirt)
Color: Soft Pink + Mint Green (just like in the picture)
Material: Italian Silk Chiffon + Satin (lining) + Netting (skirt)
Additional Features: Double Layer on lower hem + Lace Patches +Heavy beading + Netting Skirt (pls refer picture)
Size: Fit for XS-S (length of skirt = 38 inch, length of top = 31 inch, length of sleeves = 21 inch)
My measurement: 34 - 26-36
Worn not more than 3 times
Condition 9/10
Cost to made : around RM500
Selling Price: RM199 including postage (COD can be negotiated based on location)
Additional Remarks: Perfect for Kenduris, and honestly for baju tunang also suitable since there are beading and lace patches. However there is a bit of stitching flaw on the neck (refer picture no 2) but if you are wearing tudung it wont be visible)






No 5




2 piece modern kurung, worn only once, color sea green, material chiffon georgette + georgette (lining),features 3d flower patch on left chest with pearls + front slit skirt, size measurements skirt 40 inch, top 27 inch, sleeves 22 inch, cutting 34 - 26 - 36, cost to make around RM300++ selling price RM199 including postage (poslaju to peninsular)



Anyone interested you can email me at dalilamian@yahoo.com. First come first serve basis yaaaaa.



XOXO


Monday, October 12, 2015

Im In London!



Its autumn now. Its my first time experiencing autumn in London.









Such a beautiful weather. but freakingly cold!


Will be here for a while. Im also trying to start being a personal shopper. If any of u would like to purchase anything in the UK and would like to get a better price,just let me know yeah?

email me at dalilamian@yahoo.com


XOXO


Wednesday, June 24, 2015

Ujian


"Dan barangkali kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan barangkali (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”
(Surah al-Baqarah, ayat 216)



"Fighting has been enjoined upon you while it is hateful to you. But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not.
(Al-Baqarah, 2.216)



Apakah maksud ayat ini? Atau lebih tepat lagi, apakah maksud tersirat ayat ini?

To me, maksudnya SANGAT SANGAT mendalam. Kene bukak mata hati luas luas untuk fahami.

Kerana ramai manusia terlalu memikirkan apa yang mereka x dapat sehingga lupa apa yang Allah swt dah kurniakan kepada mereka. 

"Dan barangkali kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu" 

Ini mungkin merujuk kepada ujian-ujian buruk yang diturunkan kepada kita dan kita membenci ujian tersebut. Tetapi betul lah kata orang bijak pandai, kita jangan melihat kepada ujian tersebut, tetapi lihatlah kepada siapa yang beri ujian itu, iaitu Allah swt. Kenapa Dia menurunkan ujian sebegitu. Sudah semestinya Dia sebagai yang Maha Mengetahui lebih tahu apa yang kita perlukan.

"Dunia ini dicipta untuk memenuhi KEPERLUAN manusia, bukan KEHENDAK. Manusia yang beriman akan bersyukur dengan yang sikit, namun yang kufur tidak akan cukup walau dengan yang banyak."

Kadang2 tu kerana ujian yang buruk lah kita lebih mengenali Pencipta kita, kerana ujian burukla kita menjadi manusia yang lebih merendah diri. Kerana ujian sebegitulah kita diajar untuk bersyukur. Kalau semua nak yang indah sahaja, manusia akan ingt dunia inilah syurga. Sedangkan dunia ni medan ujian saje.

Malah kalau x diuji, ntah2 kita jadi manusia yang sombong, bongkak, ego, dan lupa bahawa kita hanyalah manusia biasa yang dikurnikan sedikit kelebihan oleh tuhan.

"dan barangkali (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu"

Tak dinafikan dunia memang sgt senang untuk menipu manusia. Ramai dah aku tgk the moment u have everything, u will start to lose everything. Sometimes ape nikmat yg org lain dpt tu, x semestinye itu baik utk mereka. kadang2 nikmat2 itu adalah sbg ujian adakah mereka akan menjadi lebih baik atau tidak selepas itu.

Jadi, bile diturunkan ujian dari tuhan,banyak2 kan beristighfar kerana itu mungkin kifarah atas dosa-dosa silam.


XOXO





Thursday, June 18, 2015

Selamat Berpuasa di Tahun 2015

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadan.

Pejam celik pejam celik, dah tahun ke 4 aku sambut puasa sebagai seorang isteri.

Ya Allah cepatnya masa berlalu.

Alhadulillah syukur sgt2 dpt berjumpa lg dengan Ramadan tahun ni. Last 3 weeks baru je jalani minor operation untuk sinus ku. Buang something kt dlm hidung ni yg mem-block pernafasan dlm hidung. Nasib baik company ade insurans, mmg bantai je pakai insurans. Daptla pg kat private hospital. Operation die minor je, tp post-operation tu yg agak menyiksakan. Malas nk cerita kt sini, nntilah ye in another entry.

Yang penting sekarang ni nak wish sume di luar sana selamat berpuasa. Moga ramadan tahun ini menjadi kan kita insan yang lebih baik dari yang sebelumnya. Tingkatkan amalan ibadah dan tinggalkan yg dilarang.


Salam Ramadan.

Friday, May 29, 2015

Perth, Australia Trip

Hello world. I miss blogging so much!


My latest travel update would be, I went to Perth, Australia last week.

Only 5 of us. Me,my older sister, her son, my mother and her friend.

Its only a short break and we went for only 5 days.

Hehe 5 people for 5 days.





Its autumn in Perth now and the weather is a bit chilly at times. And it also rains. Bummer! The photo above is me in front of London Court entrance.

Will write more about this trip in my next entry.


Till then.. ADIOS


XOXO

Monday, March 23, 2015

On Gaining Weight

Antara reason aku x bnyk letak gamba diri sndiri sekarang ialah kerana:


Badan mcm di pam pam. Can't help it.

Mula-mula mcm x sedar sgt tp bile seluar semua dah ketat kat peha dan punggung, baju pn ketat dekat dada, lengan dan belakang, and paling x tahan bile dlm tangkap gamba smpai 20kali pun muke dok mcm tu jgak. Tembam dan bulat. Ikut mane pon dah xle ubah dah bentuk muke ni.. Duck face ke, pout face ke, kecikkan hidung ke, mmg x maunye.

Mase tu baru betul2 sdar yg badan dah naik. Berat badan toksah ckple..dah berbulan bulan tak timbang. X sanggup menghadapi kenyataan. Mula2 x kisah sgt, ala dah kawin kan?biasela tu kalau badan naik. Tp bile badan dah start penat and letih and tidur 7 jam pn mcm x cukup, i think i need to do something.

No im not pregnant. Hehehe..

Dulu2 rajin jugak pg jogging or ber-aerobik. Tp skrg mmg non-ado. Malas campur xde masa. Tp xde masa tu alasan je kot hahaha. I noticed cara pemakanan mcm sama je dgn dulu cume mungkin metabolisma badan dah mkin slow, tp makan xmo berkurang. Tu yg cepat naik. The thing is psl gaining weight time umur2 dah meningkat ni ialah nak naik senang tp nk turun mmg susah gile.
But what to do? Selera x berkurang pon, makin menjadik2 ada la. Nak nak plak skrg hobi ialah memasak, jadiknya makin bertambah alasan utk aku makan.

My younger sister pn ade masalah ini. Tp she decided to do something about it. She started diet cara Atkins. Aku rasa ramai kot tahu psl diet ni. Ia adalah sejenis diet yg x makn carbo for the first 2 weeks. Hanya bergantung pd protein dan fat sahaja. Maknenye no NASI, potato, roti, mee dan seangkatan dgnnye. I was like "WHATT??NO NASI?" arghhh so not me. Dahla aku ni pagi petang siang mlm kne makan nasi. kalau x, rasa mcm x mkn je. Cmno nk bertahan 2 minggu?

But she did it, the first 2 weeks mmg x amek carbs langsung. Kalau lunch tu cume amek lauk2 sahaja tp nasi mmg skip. Its been few months now tp berat die mcm paling bnyk pun kurang 1kg je. Punyelah liat nk turun berat badan. Aku plak tension menengoknya. Kalau die yg dah berdiet bagai pun susah nk turun berat, ini kan plak aku yg x berdiet langsung ni.

Sbnrnye xde jalan mudah nk murus cara sihat, tp menerusi pemerhatian, pengalaman dan sedikit research mmg x lain x bukan cara begini jela yg betul utk berjaya:

1) Pengambilan makanan. Ya tiada jalan pintas, mmg kene kurangkan makan. Especially mkn malam. To me makanla ape pun cume kuantiti mmg kene jage, Nasi blh mkn tp mmg segenggam je kalau boleh. Lebihkan sayur dan buah buahan. And elakkan processed food/fast food. Nescaya blh berjaya

2) Yg ni mmg susah jgakla. Senaman. Nak x nak, badan tu kene bagi bergerak sket. Biar berpeluh. Kalau xnk joging, buat aerobik. Xnk aerobik buat zumba, xnak zumba pgla gim. Cara aku dulu bukak youtube aerobik dlm umah je. Sbnrnye berkesan je..mmg berpeluh x hengat. badan pn rase ringan je. One of my favourite video is Pump It Up here.

3) This one dulu rajin buat tp skrg ya Allah rase berat sgt. Yakni puasa. Kalau dah xde puasa nak diganti. Cubela puasa Isnin Khamis. Mmg sgt bagus puasa ni sbnrnye. Mmg terasa sgt perubahan badan jd ringan, toksin2 sume keluar. Kalau dpt jage puasa Isnin Khamis ni mmg bagus sgt. Ini sedang cuba diusahakan, Aku tgh train diri sendiri.

Err so far 3 tu je kot. Bagi aku all those diet2 and pil2 atau minuman2 khasiat whatsoever tu aku x pcaya sgt. Mungkn dlm jangka masa pendek berkesan tp what happen when you dont consume those things anymore, ade yg end up badan lg naik. Tapi lain orang lain cara kan. So terpulangla.

Nak belanja sket gamba paling recent.



Jgnla tertipu dgn gamba ini. Itu tangan kt pipi tu skil nk cover pipi ku yg mcm pauh dilayang. Hahaha.

Tp cube tgk tang tgn tuh.. Gile dah xde cutting. Straight je. Lengan ngn tapak tangan sama je xde beza. itu antara yg paling buat aku frust. Tp nk buat cmne kan, salah diri sendiri tak jaga mkn.

Itu belum lg beranak. Kalau dah ade anak agaknye cmne la rupe.

Haihhh.. Kene kuatkan diri dan disiplin kan diri utk jage mkn dn buat gak senaman at least 2 x seminggu.


Pray for me kay.


XOXO





Tuesday, March 17, 2015

Turning 32

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah

Masih hidup lg utk bernafas di bumi Allah.

Just turned 32 last week. Dah tua dah kome.

Kadang2 rase serom pun ade pikir umur yg dah meningkat. Dah masuk 3-series uollss. Dah xde 2-pulohan dah, Rasenye mcm baru je amek SPM ..ahaksss.

Orang dulu2 umur cmni anak kurang2 dah 3 hingga 4 org. Even my mum umur ni anak dah 5 org.

Aku?

Hehehe..rilek luuuu.

Anyway tahun ni sambutan sgtla sederhana. Betul la org kate, makin kite meningkat umur rase excited tu dah makin kurang. Xde nk sambut beria-ia sgt. My husband just bought me a small cake, wished me and then tiup lilin. Itupun dah happy sgt. Its the thought that counts.



Bukan xnak sambut langsung, tp dgn keadaan ekonomi, masa yg xde and isu GST ni plak buat sume org jd panik sbb harga barang mcm confirm akan naik je kan..so kami berjimat cermat sajelah.

Again i asked myself each time bile new year, birthday, raya etc:

Ape perubahan nk buat tahun ni?

I think semua org nak hidup yg lebih baik as u grow older kan. Xde sape yg nak hidup die makin merundum. So in order for our life to get better, WE have to change to a better person. Xde sape yg boleh ubah diri kita melainkan diri kite sndiri. Jangan harapkan org lain utk buatkan perubahan itu.

Teringat kata Prof Muhaya,

"Ape yg kita tuai hari ni, itu adalah hasil yg kita tanam 20 tahun dulu".

So kalau skrg ni jd bende baik Alhamdulillah. tapi kalau tak, kene cepat2 sedar what have we done wrong. Kite ni manusia jadiknya kite ni x sempurna so msti ade buat salah samada sedar atau x.

All i want now, is to be a good servant to Allah, a good wife and a good daughter.

Di samping2 itu, kene jugak jd kawan yg baik, jiran yg baik, pekerja yg baik, menantu yg baik etc. Islam itu menyeluruh. Die x suruh kite buat kebaikan tu sekerat sekerat. Malah kite kena buat baik even pd org yg buat jahat dgn kite. Kerana itulah ajaran Islam sebenarnya. Itu yg membezakan antara orang beriman dgn org yg x.

“And not equal are the good deed and the bad. Repel evil by that deed which is better; and thereupon the one whom between you and him is enmity will become as though he was a devoted friend.” 

The Qur’an 41:34


Nabi org baling najis dekat die pun die blh senyum dan siap doakan lagi org itu. Ya Allah betapa sabarnya nabi kite. Tapi org zaman sekarang, baru jentik sket agaknye dah bersilat nk berperang bagai. Kesabaran itu diibaratkan senipis kulit bawang.

Tapi msti ade yg akan ckp " Aku bnyk masalah lah, alah ko xde kt tempat aku ko xkan faham sbb ko x kene"

Semua org dlm dunia ni Allah dah tetapkan ujian. Ujian ini sememgnya xkan sama atapun samarata utk setiap individu tapi yg pasti itulah sebaik2 ujian dari Sang Pencipta untuk hamba-hambanya. Ujian ini tak lain x bukan adalah ujian semata-mata utk menguji adalah kite ni layak mnjadi penghuni syurga ataupun kite layak dok kat neraka je.

To me sume bende adalah ujian:

Kite hodoh itu ujian, kite cantik pun ujian.
Kite susah itu ujian, kite kaya pun ujian.
Kite bodoh itu ujian, kite pandai pun ujian.
Kite xdpt jodoh itu ujian. kite berkahwin pun ade ujian.
Kite xde rezeki anak itu ujian, ade anak pun ujian.
Kite cacat itu ujian, yang sempurna pun ujian.

Ade org mase die miskin die tenang, dan jadi hamba Allah yg lebih baik. Tapi bile Allah bg ujian kekayaan, die jadi lupe, makin sombong dan merasakan dielah tuhan. Harta yg Allah bg dianggap hasil dari usaha dirinya sendiri dan bukan dari sape2. Maka, ujian kekayaan itu adalah ujian yg menjadikan dirinya masuk ke dlm neraka.

Jadi jgn la susah hati jika kite x kaya, x cantik atau pun x pandai. Kalau sesiapa ade semua itupun tp x memanfaatkannya ke jalan Allah pun tiada berguna. Tuhan x tgk kite cantik atau berpangkat atau kaya. Tapi usaha itu yg Dia nak tgk.

Tapi to me dugaan nikmat2 itu lagi berat sbnrnya dari dugaan yg susah. Sbb syaitan kan dah berjanji akan menyesatkan setiap anak Adam dgn membisikkan kata2 sehinggalah mereka berjaya.

Mula2 ade A, x cukup nak B plak.
Bile dh dpt B, rase x cukup lg nk mintak C plak.
Bile dah dpt C, mcm nothing je C tu..kene dptkan D.
Tuhan bg lagi D, x puas jgak. Mintak E plak
Tuhan bagi jugak E..tapi smpai bile? nafsu ni kalau kite layan mmg X AKAN ade kesudahannya.

X salah meminta. Tapi meminta la dgn bersyukur. Meminta la dgn hati yg merendah. Kerana itu janji tuhan, lagi bnyk bersyukur tuhan akan tambahkan pemberian-Nya. Dan cara Dia bagi xkan terlalu cepat atau lambat, semua nya tepat pada masa. Cume kene sabar sket je.

Thats what I always tell myself, whenever anything bad happen to me i will pujuk myself " Bersabarla Dila, hidup ni x lama. Sabar sket je lagi". Insyaallah kemenangan akan berpihak pada org yg sabar. Kerana org yg tenang selalu menang.

Eh jap. Melalut lg kah aku ni? hahaha.

Suke tau iolls  merepek mcm ni. Nampak sgt x fokus. Nampak sgt dah tua ahakss.

Anyway, ape azam sbnrnye tahun ni biarlah simpan dlm hati je kot. Hanya saya dan pencipta saya saje yg tahu. Namun mintak semua reader di luar sana sudi2 la doakan saya agar mencapai azam yg diinginkan.

Till then. ADIOS


XOXO